VM-brons till Kajsa

”Hestrie hoppade fantastiskt. Även om jag hade varit i toppform hade det nog varit svårt att rå på henne”

SPORTBLADET

PARIS.

Inget guld och ingen revansch på Hestrie Cloete. Inte ens ett silver som senast i Edmonton.

Men Kajsa Bergqvist var ändå mycket lycklig med utgången av VM.

– Hade någon frågat i våras om jag skulle vara nöjd med en bronsmedalj hade jag sagt nej. Men nu känns det bara jätteskönt, sa Kajsa.

Foto: REUTER
Kajsa Bergqvist.

Anledningen är givetvis den struliga säsongen som Kajsa har haft. Skadeproblem och en svajig form har satt myror i huvudet både på Kajsa och hennes omgivning.

I kvalet hade hon inga känningar av den skadade hälen, men i finalen dök en del problem upp igen.

– I början kändes det bra, men ju längre tävlingen pågick desto stelare blev det. På slutet fick jag göra några riktiga kämpahopp.

Kajsa gick in i tävlingen på 1.85 och klarade den och två följande höjderna, 1.90 och 1.95 utan några som helst problem.

Dom kom i stället på 1.98. Kajsa klarade först i tredje.

– Det hade varit otroligt snöpligt att riva ut sig på 1.98, när det hade känts så bra, sa Kajsa.

Silver till Kuptsova

Fyra hoppare var kvar till nästa höjd, 2.00 Kajsa tog i andra hoppet med en rejäl darr på ribban, men förlorade silvret till ryskan Martin Kuptsova som tog redan i första. Bulgariskan Veneva som låg före Kajsa inför höjde rev ut sig.

På 2.02 rev både Kajsa och Kuptsova medan Cloete, som hoppade sist av de tre, tog i första – som hon gjort på alla höjder. Det tvingade Kajsa och ryskan upp på 2.04. Båda rev igen medan den suveränt hoppande sydafrikanska återigen gled över.

Kajsa valde att göra sitt sista hopp på 2.04, medan ryskan sparade sitt sista hopp till 2.06, som hon dock var chanslös på.

Hoppade fantastiskt

Cloete tog återigen i första försöket, för första gången med en antydan till darr på ribban. Hon försökte sedan på världsrekordhöjden 2.10, men var aldrig riktigt nära att klara.

– Hestrie hoppade fantastiskt. Även om jag hade varit i toppform hade det nog varit svårt att rå på henne, sa en imponerad Kajsa.

Nu väntar eventuellt Finnkampen och ytterligare någon tävling för Kajsa innan säsongen är slut. Hon har fortfarande inte bestämt hur hon ska göra.

– Jag ska undersöka hälen ordentligt så snart som möjligt, sen får vi se. Jag kanske gör någon tävling till, eller också ägnar jag resten av hösten åt rehabilitering så att det förhoppningsvis bli bra till nästa år.

Nästa är är det OS

Då väntar ju ett OS och sista chansen att få revansch på Hestrie Cloete som ju sagt att det blir hennes sista stora tävling innan hon lägger av, bara 26 år gammal.

Snacka om att lägga av på toppen i så fall. Sydafrikanskan dominerade tävlingen fullständigt, och hennes första rivning kom inte förrän på världsrekordförsöket.

– Jag förstod att om jag skulle behålla min titel så skulle det vara viktigt att ta höjderna i första försöket, så jag var extremt fokuserad på det, sa Cloete vars Sydafrika också haft ett extremt bra mästerskap med två guldmedaljer i höjd.

– Jag vet inte vad förklaringen är, men vi har i alla fall mycket bra tränare i Sydafrika, försökte Cloete förklara framgångarna med.

Fick förklara framgångarna

En som också fick förklara framgångar var den svenske förbundskaptenen Ulf Karlsson. Han hade tippat tre medaljer till Sverige, det blev fem – vårt överlägset bästa facit i ett friidrotts-VM.

– Jag tyckte jag var kaxig som tippade tre medaljer, men ibland är det sköj att ha fel, sa Karlsson, som också på stående fot lovade fortsatta framgångar.

– Dom stjärnor vi har håller ju ett tag till. Dessutom finns det flera yngre som kan vara i världstoppen om några år. Jag anser att vi hade sex medaljchanser i det här VM:et, i framtiden tror jag vi kan ha åtta, kanske nio medaljchanser.

Mest nöjd med Carro

På frågan vad han var mest nöjd med var svaret givet:

– Carolina Klüft! Det var så stort att det knappt finns ord för det. En av dom största idrottsprestationer jag sett överhuvudtaget.

– Vilket tjej det är, det sätt hon hanterar press och strapatser på. Hon är en av de mest fascinerande människor jag överhuvudtaget har träffat på.

Något negativt fick han dock tänka efter längre för att komma på.

– Det skulle väl vara Robban (Kronberg) då. Han hade kapacitet för att blir fyra, femma i finalen. Han är så rutinerad att han borde ha kunnat hantera sin semifinal bättre.

Patrik Johansson