354 dagar!

Boka den 20 augusti 2004 - det blir ett nytt mäktigt blågult hav

SPORTBLADET

PARIS

Får jag bara i all ödmjukhet komma med ett enkelt råd:

Boka biljett till Aten 20 till 29 augusti nästa år.

För är det en enda sak vi lärt oss av VM 2003 i Paris är det ju att friidrotten i OS kan bli alla tiders svenskfest.

Vi har lärt oss många saker under det här osannolika, underbara, otroliga VM:et i Paris.

Att sjukamp är en av de roligaste grenar som finns. Vem visste det för några år sen.

Att Christian Olsson egentligen bara hade ett enda problem när det gällde tresteg: att klara dopningsprovet. Det tog honom 90 minuter att klämma fram ett par droppar. Guldet fixade han på 90 sekunder. Christian var en av VM:s mest överlägsna segrare.

Vi har lärt oss att det norska friidrottsundret är dödare än en klubbad sälunge.

Att den finska friidrotten är en poängplats på en sidobana.

Att USA, Ryssland, Kina, England och Tyskland är sämre än nånsin och att resultaten i deras grenar är miltals från vad deras stjärnor klarade när dopningen var förbjuden på pappret men fri i verkligheten.

Vi har lärt oss att vi hade en svensk idrottskvinna här som om hon velat - eller bara haft lust så där lite tonårscharmigt som snowboardåkare skulle uttryckt det, ni vet - hade tagit en medalj till i längd lika lätt som en fransman smaskar i sig kinderna på en ko.

Övertramp - stor tv-underhållning

Vi har lärt oss att övertramp i längdhopp är den högsta formen av tv-underhållning. Om man slår ihop Robinson, Big-Brother-Linda, Bingolotto och hockey-VM så får man essensen av ett tredje hopp i längd.

Vem visste det för tio dagar sen?

Vi har lärt oss att amerikanska toppsprinters inte kan hålla reda på allt vad de stoppar i sig under en dag.

Vi har lärt oss att Stefan Holm är helt frisk från sin skada och visserligen ingen vinnare än, men hans sätt att ta ett sketet silver avslöjar att i Värmland är ingen numera nöjd med annat än guld. Vare sig det handlar om höjdhopp, hockey eller dansmusik.

Vi har lärt oss att höjdhopp är en ohälsosam gren. Staffan Strand och Kajsa Bergqvist måste operera sig för att kunna hoppa mer. Lyckas ingreppen är de med och slåss om medaljerna i Aten. Misslyckas de är... ja ni anar själva.

Familjen Klüft utomjordingar?

Vi har lärt oss av Jenny Kallur att en av världens bästa idrottare - en svensk sjukampare - värmer upp genom att böja knäna lite grann och sen anser hon sig stretchad och klar.

Tidigare hade vi lärt oss att sjukamp är en gren där alla förr eller senare blir skadade men Klüft kanske är undantaget. Låt oss be till den småländske guden att det är så. Eller att den blivande Blekingetjejen börjar värma upp sina muskler på allvar.

Vi och världspressen har lärt sig vem Klüft är. Det sista jag hörde henne säga till internationella media var "jag är inte ute efter rekord - jag är ute efter känslor". De kippade efter andan. Klüft måste vara från en annan planet. Hon verkade inte ens vara ute efter pengar. När jag hörde hennes manager, farsan Klüft, på fullt allvar bli förvånad över att det var vinstpengar i VM - typ 60 000 lumpna dollar - insåg jag och mina kollegor att det här var en familj från en annan och bättre värld.

Låt oss be att den småländska guden bevarar Klüft så länge det bara går. Norrmännen undrar fortfarande hur en enda svensk tjej skulle kunna tagit tolv guld (!) i Norska Mästerskapen. Sånt behöver inte vi undra över. Vi undrar över hur många VM-finaler hon kunde varit i - om hon velat, ständigt detta med att den där bruden som envisas med att vilja ha kul och inte uppfylla revisorernas och redaktörernas och medaljräknarnas behov. Minst fyra, kom jag fram till. Andra säger fem. My God...

Vi har lärt oss att Kajsa Bergqvist kan vara nöjd med ett brons. Den spända överläppen kunde slappna av, hennes krav på sig själv kunde slappna av och Kajsa kunde vara lika nöjd som svenska folket över ett sketet brons i denna guldruschens glada dagar.

För en sak vet vi; Kajsa kan också hoppa 2,06. Bara hon är frisk och operationen lyckas.

Friidrottarna tar sex medaljer i Aten

Nästa år kan hon säkert hoppa 2,08. Och 2005 är Hestrie Cloete inte med för då ska hon föda barn och hålla på. Bra, för det kommer ett VM efter ett OS och sen kommer det ett EM i Göteborg så det finns ett liv även efter Cloete.

Har jag glömt nåt? Ja, Patrik Kristiansson. Törs jag sätta en hundring på att han tar 6,00 nästa år? Det törs jag. Patrik Kristiansson blir förste svensk över sex meter under 2004. Kom ihåg var ni läste det först.

Men framförallt har vi lärt oss att våga fejsa OS.

Senast i Sydney tog vi tolv medaljer. I Atlanta tog vi åtta. Det är svårt att ta medaljer i OS men om inte om blir väldigt mycket om så tror jag att friidrottarna ensamma klarar sex medaljer i Aten.

Då gäller det att de har svenskt publikstöd.

Jag kan se framför mig det blågula havet på läktarna. Det var mäktigt redan här i Paris men det borde bli fullständigt makalöst i Aten.

Det är Klüft och de andra superstjärnorna värda.

Det börjar redan på fredag 20 augusti med tjejernas mångkamp - 100 meter häck, höjdhopp, kula och 200 meter - och samma dag killarnas trestegskval och höjdhoppskval.

Sen håller det på i tio underbara dagar...

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM