Göteborg får ingen stjärngala nästa år

Norge tvingas arrangera: Ett mycket glädjande besked för DN-galan

SPORTBLADET

MONACO

Sorry, Göteborg.

Sportbladet kan avslöja att det inte blir någon Golden League-tävling i friidrott nästa år.

I går meddelade Internationella Friidrottsförbundets (IAAF:s) ordförande Lamine Diack att Bislett Games inte får flytta sin tävling utanför Norge.

- Ett mycket glädjande besked för oss, säger DN-galans bas Rajne Söderberg.

Rajne Söderberg.

Det var Söderberg som fick beskedet under ett personligt möte med Lamine Diack här i Monaco.

Det blev en mycket het debatt när Bislettgalans ordförande Svein-Arne Hansen, meddelade att det i stort sett var klart att Göteborg skulle ta över Oslos Golden League-gala 2004, då Bislett ska byggas om.

Bergen hetaste orten

- Men Diack meddelade att det var uteslutet att tävlingen flyttades utanför Norge. Ska de ha kvar sin Golden League-status måste de hitta en alternativ ort på hemmaplan, säger Rajne Söderberg.

- Vad jag förstår är Bergen det hetaste alternativet just nu.

DN-galan konkurrerade med Bislett Games om att få arrangera en av de sex Golden League-tävlingarna inför årets säsong.

Men Oslo fick behålla sin status trots fallande publiksiffror, ett fallfärdigt stadion och inte en enda inhemsk stjärna. I dag har Sverige fem nyblivna medaljörer från VM i Paris och en GP-gala som är utsåld veckor innan den ska avgöras.

"Ett rättvist beslut"

- Ja, Diack framhöll de svenska framgångarna i Paris och ansåg att svenskarna är de som gör störst PR för friidrotten just nu, säger Söderberg.

Beskedet i går är ett stort nederlag för både Bislett Games och Göteborg, som hade hoppats kunna fylla Ullevi med hemmastjärnor som Christian Olsson, Patrik Kristiansson och Oscar Janson. Kristiansson bor i Karlskrona numera, men är född och uppväxt i Göteborg.

Men nu är det bara att lägga ner de planerna.

- Och jag tycker det är ett rättvist beslut. Vi har jobbat för vår gala i massor av år och byggt upp DN-galan till vad den är idag. Ett tillfälligt Golden League-inhopp i Göteborg skulle kunna rasera mycket av det arbetet.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM