Bragdguldet till Carolina Klüft

"Det känns otroligt roligt"

SPORTBLADET

Årets Bragdguld gick till friidrottaren Carolina Klüft.

Det var hennes insats under sjukampen i sommarens VM i Paris som gav henne ytterligare ett guld – bragdguldet.

Foto: AP
Mot nya bragder Carolina Klüft.

”För dubbla VM-guld, vunna med magnifik mångsidighet, styrka i kris och inspirerande glädje". Så löd juryns motivering.

– Det känns otroligt roligt, det är ett fint idrottspris. Smickrande och sporrande för framtiden, säger Klüft till Radiosporten.

Journalisterna trängdes kring Carolina Klüft i Växjö direkt efter beskedet om vem som vunnit årets bragdguld, det 79:e i ordningen.

Nätläsarna ville ha Klüft

Juryns val av Carolina Klüft innebar också att Aftonbladets nätläsare fick sin vilja igenom. Bland tio alternativa bragdpristagare fick Klüft 39,3 procent av läsarnas röster. 21 procent av dem som röstade tyckte att priset skulle gå till Annika Sörenstam. 17,4 procent tyckte att Peter Forsberg skulle få det. När aftonbladet.se frågade sina läsare direkt efter VM-guldet i somras tyckte hela 80 procent att bragdguldet borde gå till Klüft.

Men att Carolina Klüft skulle få priset var ingen självklarhet varken för henne själv eller pappa Johnny.

– Hon har ju gjort en bra säsong så det är klart att hon var med i bilden, men man vet ju aldrig, sa Johnny Klüft till aftonbladet.se.

Glädje som drivkraft

Efter utmärkelsen berättade Carolina Klüft om sina tankar de senaste dagarna:

– Jag har försökt att inte tänka så mycket på bragdguldet utan bara tagit det som det kommer, men nu känns det otroligt roligt.

– Min främsta drivkraft är glädjen. Jag har många mål i karriären, men de handlar mer om glädje och erfarenhet, inte så mycket om resultat. Har man glädje och tur så kommer resultaten.

Bragdguldet delas ut av Svenska Dagbladet. Priset går till den som utfört årets främsta idrottsbragd och ska ses som en belöning för "utomordentligt förtjänstfull idrottsprestation".

Enligt SvD:s sportchef Sune Sylvén var det längdhoppet under VM i Paris som verkligen skilde ut Carolina Klüft från de andra potentiella bragdmedaljörerna.

– När hon gjorde två övertramp i längdhoppet. Det var ju ett direkt bragdmoment av klassiskt märke när hon tog det i tredje hoppet, säger Sylvén till Sveriges Radio.

Det är andra året i rad som en kvinna tar hem priset, i fjol vann cyklisten Susanne Ljungskog.

Carolina Klüfts alla bragder

Tidigare pristagare

Malin Ekmark