Ett bisarrt skämt, USA

Lasse Anrell: Det ligger en dopad hund begraven i livstidsstraffet

SPORTBLADET

Sent ska syndaren vakna. Mycket sent...

Men kan man verkligen ta dopningsälskarna i USA på allvar när de plötsligt vill vara världsbäst på att bekämpa dopning?

Fan trot.

USA tar upp kampen mot dopning och inför livstidsstraff till fuskarna - det låter som en saga.

Eller snarare som ett bisarrt skämt.

För alla vet ju numera att USA:s idrott i allmänhet och USA:s friidrott i synnerhet har haft ett komplicerat förhållande till dopning. Mycket komplicerat. Så komplicerat att de ofta inte ens velat testa sina idrottare.

Men nu - när de står med brallorna nere efter de senaste avslöjandena om THG och annan dopning - så vill de plötsligt ge sken av att vara tuffast i världen när det gäller dopningsbekämpning.

Fan trot, som sagt.

Beslutet är knappast realistiskt

Orsaken till omsvängningen är något oklar:

Den snälla tolkningen är att kursändringen faktiskt kom redan före THG-kraschen när USADA - USA:s egen antidopningsbyrå - instiftades och faktiskt visade sig jobba aktivt. Hela USA-idrotten var chockad. Orsaken sas vara ett akut hot om uteslutning från OS, något som friidrotten inte skulle ha råd med eftersom sporten är mycken liten och ganska fattig i USA.

Livstidsavstängning direkt lyder alltså den nya tuffa regeln.

Jag har egentligen inga problem med det.

Den som fuskar med anabola steroider förtjänar knappast att få en andra chans. Möjligen kan man tycka att det är rimligt att den som är ung och dum ska få en chans att komma tillbaka efter några års avstängning men det kanske inte ska vara just inom idrotten hon får den chansen.

Problemet är att det tyvärr knappast är ett realistiskt beslut de tagit.

USA:s friidrottsförbund vet att det finns horder av internationella regler och lagar, horder av advokater och domstolar som är beredda att processa brallorna av alla förbund som försöker stänga av deras idrottsmän.

USA:s friidrott skulle kunna vara bankrutt efter ett par år med det här nya förbudet.

Det är sannolikt där en dopad hund ligger begravd.

Om USA:s idrottsrörelse menade allvar med att den ogillar dopning så skulle det vara mycket enkelt att ansluta sig till Wadas och Europas regelsystem och aktiva bekämpande av fusket. Då skulle de släppa in dopningskontrollanter på ett enklare sätt, då skulle de jobba så att de inhemska reglerna blev lika för alla sporter; som det är nu dräller det av dopning i de stora proffsidrotterna ute på de stora arenorna medan den lilla friidrotten kämpar i sin egen lilla diskusring med stentuffa regler.

Då skulle vi slippa pinsamma upplevelser som att den svenske b-spelaren Patric Nilson stängs av i Sverige för anabola steroider men utan att bli det minsta generad kan han åka över till Nordamerika och spela hockey där.

Även där ligger en dopad hund begravd.

Den elaka tolkningen av beslutet är att det är en gigantiskt bluff.

USA försöker lura hela världsidrotten igen och genom att spela stentuffa får de fortsätta att sköta sina dopningsfrågor själva. Eller snarare skita i sina egna dopningsfrågor.

Avslöja de fällda idrottarna, USA

Följden skulle kunna bli en ny mörkläggning av avslöjad dopning som omvärlden skulle få fortsätta att gissa kring. Så som det varit de senaste 20 åren. Fortfarande har USA:s idrottsmyndigheter inte avslöjat namnen på alla idrottare som fällts för fusk. Det är den bistra sanningen. De borde kanske börja där.

Men det är som sagt den elaka tolkningen.

Men vi som vill vara snälla tror att det här beslutet hos amerikanska friidrottsförbundet trots allt betyder att den evighetslånga järnridån runt USA:s friidrott nu äntligen börjar rivas ner. Sannolikt började det när USADA bildades och det fortsatte när Kelli White åkte fast för sin sömnsjuka och sitt pillertrillande i Paris och kulminerade när THG-steroiden avslöjades i höstas.

Säsongen har börjat bra.

Även om nyheten om livstidsstraffet inte gav några stora omskakande rubriker i USA i går och det fortfarande sannolikt är lönsammare att dopa sig än att låta bli.

Men säsongen för dopningsjägarna har börjat bra och det är ändå åtta månader kvar till OS...

Här är höstens alla dopningsskandaler

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM