Säsongen i fara för Kajsa

Hälskada kan spoliera hennes förberedelser

SPORTBLADET

Hon ska bli bättre, starkare och vinna OS-guld i Aten. Men hälskadan kan spoliera förberedelserna för Kajsa Bergqvist, 27.

– Hon kan missa hela inomhussäsongen, säger nye tränaren Yannick Tregaro.

Foto: Peter Kjellerås
Siktar på OS-guld För närvarande är grundträningen inriktad på att stärka och stabilisera musklerna kring den ömmande hälsenan. ”Det är väldigt viktigt att inte ta några risker när situationen ser ut som den gör. Vi kommer att jobba med tålamod och ge det den tid det behöver”, säger Kajsas nye tränare Yannick Tregaro.

Kajsa Bergqvist, 27, har länge brottats med hälseneproblem. Skadebekymren får henne och tränaren Yannick Tregaro att ligga lågt inför det nya årets början.

– Kajsa har ju länge haft problem efter bristningen i hälsenan, säger Tregaro, som har lagt om Berg-qvists träningsprogram.

– Hon ska bli ännu bättre. Det blir inga stora förändringar i hennes hoppning. Vi vet hur bra hon är där, men det är en stor förändring att byta tränare. Hela hennes upplägg förändras, säger Yannick Tregaro.

För närvarande är det grundträning som gäller. Med fokus på att stärka och stabilisera området kring den ömmande hälen.

– Vi kör mycket lågintensiv träning med statiska moment. Vi har kört på rätt så bra under den senaste perioden, säger Tregaro.

I klartext innebär det sex pass i veckan med löpning, styrketräning och lättare varianter av hoppning.

Tar inga risker

Under juldagarna får Kajsa Bergqvist vila. Den 27 december åker hon och Yannick Tregaro ner till Sydafrika. Där väntar en ny träningsfas.

– Då kommer hon att börja använda spikskorna. Kajsa har problem när hon ska sätta i foten med tårna uppifrån, säger Yannick Tregaro.

Kommer Kajsa att kunna tävla inomhus?

– Det är väldigt viktigt att inte ta några risker när situationen ser ut som den gör. Vi kommer att jobba med tålamod och ge det den tid det behöver.

I början av maj kommer Bergqvist förmodligen vara med på landslagets gemensamma träningsläger i Italien. Och i sommar blir Golden League en värdemätare inför OS.

Allt hänger på hälen

Frågan är dock om Kajsa hinner med några tävlingar dessförinnan.

– Vi får se hur det går nu i Sydafrika. Vi kommer att vara där några veckor och testa. Men det ska kännas helt riskfritt för att hon ska kunna börja rikta in sig på inomhustävlande, säger Yannick Tregaro.

Missar Kajsa alla inomhustävlingar?

– Det är omöjligt att säga just nu. Vi får helt enkelt avvakta och se. Hon kan missa hela inomhussäsongen, men det kan lika gärna visa sig att hon kan vara med och tävla. Allt hänger på hennes känningar i hälen framöver.

Hur påverkas OS-förberedelserna av skadan?

– Det behöver inte påverka. Det är därför vi inte tar några risker nu. Kajsa vill kunna göra sitt absolut bästa i OS. Gör hon det kan hon vinna.

Så ska stjärnan bli kvitt skadan

Magnus Helander