Klüft och Olsson – bäst i Europa

Framröstade i EEA:s omröstning

SPORTBLADET

Carolina Klüft och Christian Olsson. Där har ni årets friidrottare i Europa, enligt det europeiska friidrottsförbundets (EAA) omröstning.

– Nä, är det sant! Det är jättestort, säger Christian Olsson till TT.

Foto: Lasse Allard
bäst Carolina Klüft och Christian Olsson.

Omröstningen är indelad i tre kategorier av röstande – allmänheten, medier och de olika nationsförbunden som ingår i EAA – och såväl Klüft som Olsson toppade alla tre kategorier.

52 av 64 hopp över 17 meter

Trestegshopparen Christian Olsson vann liksom Klüft VM-guld inomhus och utomhus och visade upp en enastående jämnhet. Sedan juni 2001 har Olsson hoppat över 17 meter i 53 av 55 utomhustävlingar. Förra säsongen var hela 52 av totalt 64 hopp över 17 meter.

Två efter Christian Olsson blev gångaren Robert Korzeniowski, Polen, följd av Italiens stavhoppare Giuseppe Gibilisco. Stefan Holm rankas som nia.

– Just när man får beskedet om något sånt här är det svårt att inse hur stort det är. Och att jag också fick folkets röst betyder jättemycket för mig. De flesta länder har ju en och annan stjärna. Att de inte röstat på sina egna stjärnor känns otroligt stort. Gibilisco tog ju också VM-guld, ändå väljs jag till den bäste i Europa, säger Olsson till nyhetsbyrån TT.

Klüft obesegrad

Carolina Klüft gick obesegrad genom årets sjukampstävlingar och inledde med att vinna femkampen vid inomhus-VM i Birmingham. Vid VM i Paris var hon fullkomligt outstanding och vann sjukampen på 7001 poäng – det första resultatet över 7000 poäng på elva år.

Närmast Carolina Klüft i rankningen följer brittiska löperskan Paula Radcliffe och franska längdhopperskan och sjukamperskan Eunice Barber. Kajsa Bergqvist slutade sexa i omröstningen.

Årets friidrottare i Europa

Rickard Westman