Störst i Europa

Christian Olsson om utnämningen: Det är jättestort

SPORTBLADET

De krossade allt motstånd på friidrottsarenorna under 2003.

Nu har Carolina Klüft och Christian Olsson röstats fram till Europas bästa friidrottare i år.

- Nä, är det sant! Det är jättestort, säger Christian Olsson.

Foto: Lasse Allard
Klüft och Olsson.

Europeiska friidrottsförbundet har låtit allmänheten, journalister och de nationella förbunden rösta fram årets bästa friidrottare. De tre grupperna var överens om en sak: Carolina Klüft och Christian Olsson var bäst under det gångna året.

Olssons första pris

- Just när man får beskedet om något så här är det svårt att inse hur stort det är. Och att jag också fick folkets röst betyder jättemycket för mig, säger Christian Olsson till TT.

För trestegsraketen från Göteborg är priset den första stora utmärkelsen i år. Carolina Klüft har redan fått Bragdguldet och är favorit till Jerringpriset.

- Det är bara att säga grattis till henne. Hon hade också ett fantastiskt år och jag hoppas att hon inser hur stort det var. Jag kan bara sikta högt även nästa år. För mig betyder prestationen på min egen idrottsarena allra mest.

Christian Olsson, som sedan i juni 2001 har hoppat över 17 meter i osannolika 53 av 55 utomhustävlingar, tog långledigt efter säsongsavslutningen i slutet av september.

- Men även om jag hade en fantastisk säsong, så ger det mig inga fördelar till nästa. Så börjar jag på ruta ett igen och kan förhoppningsvis ta alla stegen till ett OS-guld nästa sommar, säger Christian Olsson.

Efter jul åker Christian Olsson till Sydafrika för att förbereda sig inför inomhussäsongen.

- Innesäsongen betyder mycket för mig. Det ger mig lite kvitto på det jag tränat på och så får jag känna på konkurrenterna.

Stefan Persson