Lugn Holm, du klarar 2,40 i år

... och han börjar redan att snegla på magiska höjder som 2,43

SPORTBLADET

Christian Olsson är uppe och nosar på världsrekordet men det föranleder bara spridda ovationer.

Kajsa Bergqvist hoppar två meter och är tillbaka efter skadan men det är ingen stor sak.

För den här kvällen är återigen Stefan Holms. 2,37 visar att Holm just nu är ensam i världen om att vara stabil på den här typen av höjder.

Det är elva år sen Patrik Sjöberg hoppade 2,39 i Toronto, säger Holm efteråt, nästan som ett slags mantra. Jag lyssnar och antecknar och försöker förstå. Någon pratar om att Freitag opereras i morgon. Aha, värsta konkurrenten borta i VM. Är det bra? Eller? Jag försöker förstå.

Man borde kanske känna någon lättare nationalistisk yra över beskedet den här kvällen att Freitag är skadad och opererar sin fot i dag och är borta från VM. Freitag är ju sydafrikanen som vann VM i Paris. Han kan hoppa lika högt som Holm. Kanske högre. Fast inte nu längre.

Man borde kanske vara glad över att han inte kan hota Holm i Budapest.

Men det känns snarare lite trist. Eller det känns verkligen mycket trist. För en tävling där Holm är för överlägsen är ju inget att se fram emot. Jag kände det när Christian Olsson hoppade. Det är likadant varje gång numera. Det är ett enormt jubel och publiktryck när han ska göra första hoppet och så springer han mot plankan och gör tre enorma hopp och landar nån meter längre än alla andra.

Saknar Edwards

Det är stor idrott. Alla är imponerade men det griper aldrig. Andra hoppet är ungefär lika långt och så fortsätter det. Jag vet inte hur många tävlingar jag varit på där Olsson avgör i första hoppet och sen är det en enkel resa mot prispengar och ära. Det är inte Christians fel men man sitter redan och saknar Edwards som kunde hetsa Olsson. Nu tror jag Christian har en smula tråkigt på banan. Det är inte bra.

Risken är kanske inte så stor att höjdhoppet ska hamna i samma läge. Holm är bäst just nu men det är trots allt andra hoppare som varit uppe på 2,36 i vinter. Inte många men de finns. Och mycket hinner hända före VM i Budapest första helgen i mars.

I går hade Holm trots allt problem med att klara 2,25. Då var det inte många som trodde på rekordhopp någon timme senare.

Men Stefan är självklar favorit i VM. Han är ensam om att vara stabil kring höjder kring 2,35. Höjder som brukar räcka till fina mästerskapsmedaljer.

Men Holm inledde alltså lite knaggligt. Efter 2,20 såg han ut att ha ont i ryggen men det visade sig att det var tvärtom; han hade ont i magen. Magknip, nerver, kanske, men det visade sig att det var så illa att han rev på 2,25.

Holm sneglar på 2,42

Efter en oändlig massa hopp - nio stycken - beordrade Holm upp ribban på magiska 2,40 och hade faktiskt tre riktigt bra försök. Det var intressant att tala med Stefan efteråt. Han börjar redan snegla på 2,42. Eller varför inte 2,43. Ännu mera magiska höjder. Har har de tankarna i huvudet och bara att de finns där och ingen längre fnyser åt dem som orealistiska betyder ju att han redan påbörjat den resa som kommer att leda till de där hoppen.

Holm kommer att hoppa på de där höjderna i år.

Holm kommer att hoppa bra på de där höjderna i år.

Nån frågar om han kommer att hoppa på 2,42. Det hoppas jag verkligen, säger Holm på ett sånt sätt att man inser att han redan är där. I psyket hoppar han redan på 2,42. Han berättade om hur det kändes för mindre än två år sen när han hoppade 2,40 på en Grand prix-gala i Göteborg. Han var skräckslagen. Det gick kalla kårar längs ryggraden på honom. Så är det inte längre. Jag tror snarare att han njuter. Därför kommer han att klara 2,40 i år.

Och ingen efterfrågar längre några hånfulla kommentarer från den där långbente, långhårige blonde höjdhopparen i Göteborg som så gärna satt i nån tv-studio och hånskrattade lite åt dagens höjdhoppare och deras låga nivå.

Kajsa Bergqvist och också på rätt väg. Jannick Tregaro - hennes nye tränare - berättade efteråt att de nu jobbar med en hårdare träning för att bygga upp hennes hälsena. Det fungerar, hälsenan är nästan läkt och den mår bra även efter hård hoppning. Det enda som förvånar Tregaro är att hoppen är så höga. Det är intressant. Så här långt fungerar deras metod. Slutar den fungera bryter de inomhussäsongen. Det var det tydliga beskedet. OS är viktigast.

Klüft såg inte bra ut i längd

Staffan Strand gjorde comeback efter operation. Hade ett bra hopp när han klarade 2,20. Sen såg det illa och hans inomhussäsong är nog redan över.

Carolina Klüft såg inte särskilt bra ut i längd. Hon är nedtränad men hoppen saknade explosivitet och 6,41 skrämmer ingen inför Budapest. Gamla klasshopparen Fiona May vann på 6,61.

Kvällens kaxigaste var Oscar Janson som sparade sitt tredje försök på 5,21 till 5,51 - och klarade.

Formbarometern inför VM är alltså den här;

Olsson och Holm tar guld.

Kajsa tar silver.

Klüft och Patrik Kristiansson tar ingenting.

Det är bara 21 dagar kvar...

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM