Jones och Montgomery påstås ha tagit emot anabola steroider

SPORTBLADET

San Francisco

Amerikanska friidrottsstjärnorna Marion Jones och Tim Montgomery har tagit emot anabola steroider, hävdar det ökända Balco-laboratoriets ägare Victor Conte i tidningen San Francisco Chronicle.

De båda ska mottagit steroiderna från Balco-laboratoriet i utbyte mot att man varit med och marknadsfört näringstillskott som laboratoriet haft till försäljning.

Foto: AP
Tim Montgomery och Marion Jones anklagas för dopning.

Balco-laboratoriet i San Francisco har blivit ökänt för att producerat den specialdesignade THG-steroiden som ett flertal amerikanska idrottsstjärnor ertappats med.

Enligt artikeln uppger en icke namngiven källa att Conte sade till utredare efter avslöjandena kring Balco att Jones och Montgomery skulle ha tagit emot anabola steroider. Marion Jones advokat, Joseph Burton, hävdar dock att artikeln inte är sann och laboratoriets ägare, Victor Conte, ljuger:

- Marion Jones har aldrig tagit några otillåtna medel, säger Joseph Burton.

Enligt uppgifterna skulle Jones relation till Conte ha upphört hösten 2001, ett år efter OS i Sydney, där hon tog fem medaljer, varav tre guld.

Montgomery skulle ha fått de förbjudna preparaten innan han satte världsrekord på 100 meter i september 2002.

Skickade check?

Enligt en annan uppgift, publicerad i New York Times, skulle en check på 7 350 dollar (cirka 57 000 kronor) från Jones konto ha haft Victor Conte som mottagare.

Både Jones och Montgomery tävlade i helgen. Jones deltog i stafettävlingar i Philadelphia och nekade till alla anklagelser.

- Jag har aldrig skrivit under, sett och vet ingenting om någon check till Balco, sade hon.

Sprinterparet har testats många gånger utan att ha lämnat något positivt prov. De är numera gifta och har ett gemensamt barn. Både Jones och Montgomery har hörts i samband med Balco-skandalen.

Mörkning i USA

Skandalen kring THG och Balco-laboratoriet är ännu under utredning. En av dem som åkt fast och dömts till två års avstängning så här långt är den brittiske sprintern och Europamästaren Dwain Chambers. Men det skulle han aldrig ha gjort om han hade varit amerikan, hävdar Kim Collins, världsmästaren på 100 meter från det lilla öriket St Kitts och Nevis i Londontidningen Mail on Sunday.

Collins menar att USA mörkat resultat av provanalyser.

- Amerikanerna har varit inblandade i en massa mörkläggningar, säger Collins.

- En hel del av dem har åkt dit men helt enkelt blivit tillsagda att inte göra om det. Om det finns regler måste de gälla för alla. Eftersom det inte är så borde Dwain tillåtas att tävla.

Collins medgav att han själv skulle fundera på att dopa sig om han skulle tappa formen under lång tid.

TT-DPA