”Jag vill träna en klubb i elitserien”

Kristiansson har inlett tränarkarriär - i hockey

SPORTBLADET

FORMIA

Stavhopparen Patrik Kristiansson siktar högt i OS i Aten.

Och lika högt i framtiden.

Han har redan bestämt sig för drömjobbet:

Att bli hockeytränare på toppnivå.

- I höst börjar utbildningen. Målet är att en gång få träna ett elitserielag, säger Patrik.

Foto: lasse allard
Tog VM-brons förra året Namn: Patrik Kristiansson. Familj: Flickvännen Carolina Klüft. Ålder: 26. Längd: 192 cm. Vikt: 85 kilo. Personbästa: 5,85. Meriter: VM-brons i stav Paris 2003. Aktuell: Satsar mot en ny medalj i stavhopp i OS i Aten i sommar - och på en karriär som hockeytränare i framtiden.

Patrik Kristiansson tänker satsa på stavhopparkarriären i flera år framåt.

Men planerna är redan klara för livet efter den aktiva karriären.

Han har redan skaffat allt utbildningsmaterial som finns från Svenska Ishockeyförbundet och utbildningschefen Tommy Boustedt har ställt upp som personlig mentor.

- Jag älskar hockey och är helt inställd på att bli hockeytränare när jag slutar med friidrotten, säger Patrik.

- Jag ville bli hockeyspelare då jag var liten, men mina föräldrar hade inte råd att köpa den utrustning som krävdes. Det var därför jag blev friidrottare egentligen. Det kostade ingenting.

Nu står Patrik på isen desto mera.

Hockeytokig duo

Hans tränare Miro Zalar är minst lika hockeytokig och det gick ett tag så långt att båda var helt slut efter ständiga nattvak framför tv:s nattliga NHL-matcher.

- Det gick så långt att jag fick förbjuda Patrik att sitta uppe på nätterna, samtidigt som jag själv var tvungen att lugna ner mig och se reprisen på morgonen istället, säger Zalar.

Patrik Kristiansson har redan tjuvstartat sin nästa karriär, då han hjälper till att träna ett pojklag i Karlskrona med grabbar födda 1991.

- Det är kul att göra något vid sidan om, så att man inte hela tiden är fokuserad på friidrott. Och så fort säsongen är över i år, ska jag gå steg ett och två i hockeyförbundets tränarutbildning. Då får jag behörighet att träna ett juniorlag.

Tackar satelliterna

Men hockeyn ställer till en del problem för Patrik Kristiansson.

När VM-finalen mellan Sverige och Kanada spelades i Prag, var han på träningsläger i italienska Formia.

Ett Italien som är långt ifrån lika hockeytokigt som Patrik.

- Men det finns ju satellit-tv och jag var övertygad om att jag skulle hitta en kanal som sände VM-finalen, säger Patrik.

En dyr VM-final...

- Så jag åkte runt i halva Formia och letade på restauranger och kaféer. Till slut hittade vi en glassbar där innehavaren skröt över att han hade 700 olika kanaler. Vi letade igenom varenda en... men, ingen VM-hockey. Finska YLE blinkade förbi en sekund, men då hade glasskillen fortsatt att zappa vidare och vi hittade den aldrig igen. Det slutade med att jag fick ringa farsan på mobilen och så fick han sätta sin mobil mot radion hemma.

Det låter dyrt?

- Det blev det också. Men det var det värt.

Så talar en äkta hockeyfantast.

Tog VM-brons i Paris förrra året

Mats Wennerholm