Kamp mot klockan

Sprintstjärnan Wissman är utanför OS-truppen: Jag vet att jag tar mig dit

SPORTBLADET

FORMIA

Johan Wissman förbereder sig på en ny jakt på hundradelar.

I vinter gav det VM-silver på 200 meter inomhus i Budapest, då en ny svensk sprintstjärna föddes.

Men det räcker fortfarande inte för en plats i OS-truppen till Aten.

– Men jag vet att jag tar mig dit ändå, säger Wissman.

Foto: Lasse Allard
JAGAR HUNDRADELAR Sveriges stjärnsprinter Johan Wissman är fortfarande utanför OS-truppen, då SOK menar att det är skillnad på resultat inomhus och utomhus. ”Jag köper deras argument”, säger skåningen.

Det är väl ganska typiskt Wissman att inte bryta ihop och hoppa på uttagningskommittén i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

– Nej, det finns ingen anledning. Jag är inte den som sitter och beklagar mig. Det tjänar ingenting till. Jag köper deras argument att det är en helt annan sak att springa 200 meter ute än inne.

– Men jag har lagt upp hela min säsong för att springa i OS. Jag är övertygad om att jag kommer att klara att kvalificera mig, även om jag inte kommer att jaga tider tidigt på säsongen. Det räcker med några lopp mellan 20.40 och 20.50. Det ska jag klara, säger Wissman.

Svensk sprinterhistoria är ingen längre läsning. Det är teknikgrenarna som nästan alltid dominerat i modern tid och även skapat det senaste svenska friidrottsundret – inte löpning.

Bröt mönstret

Johan Wissman bröt mönstret med sitt VMsilver i Budapest.

Hans medalj var den stora sensationen och skapade några veckors tumult i hans annars relativt anonyma liv hemma i Helsingborg.

– Det var många som kom fram för att gratulera, men det la sig ganska snabbt och livet återgick till det normala.

Nu tar han ny sats mot en utomhussäsong som kan bli ett andra genombrott för Wissman.

– Men jag försöker inte stressa fram något. Jag har lärt mig att ta det lugnt, träna hårt och försöka utvecklas hela tiden. Det viktigaste är att hålla sig skadefri och bygga upp sig i lugn takt. Hittills har det fungerat.

”Ser inga begränsningar”

– Målet i framtiden är att springa under tjugo sekunder på 200 meter. Jag ser inga begränsningar. Samtidigt vill jag gärna ha alla de svenska sprintrekorden – även på 100 och 400 meter.

Det på 200 meter har han redan med sina 20.43 från förra året.

– Och ska jag springa under tjugo sekunder på 200 meter, måste jag springa fortare än gällande svenska rekordet på hundra meter. Det är på 10.18 och det känns inte omöjligt.

Det kan låta kaxigt, då ingen löpare i världen sprang under 20 sekunder på 200 meter i fjol. Amerikanen Bernard Williams var slutlig världsetta med 20,01.

Standarden har sänkts sedan Michael Johnson slutade.

– Nej, jag ser det inte så, kontrar Wissman.

Finns undantag

– Det var egentligen bara Johnson som var ett extremt undantag. Resten låg kring tjugo sekunder även på hans tid. Nu finns ingen som är så överlägsen, även om jag såg att 17-åringen Usain Bolt från Jamaica sprang på 19,93 nu i april.

– Så det kan väl vara en ny Johnson på väg om killen fortsätter att utvecklas.

Och någon för Wissman att ta rygg på.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM