Superhopp av Marion Jones

Jones hoppade 7,13 - och säsongen har bara börjat...

SPORTBLADET

Säsongen har knappt börjat, men Marion Jones visar redan toppform.

I natt slog hon till med två världsårsbästan vid tävlingar i Carson, Kalifornien.

Mest imponerande var hennes längdhopp där hon seglade iväg hela 7,13 meter.

Foto: AP
Marion Jones slog till med två världsårsbästan i tävlingarna i Kalifornien.

Den senaste tiden har varit turbulent för friidrottsstjärnan Marion Jones, 27. Hon har anklagats för dopning under vintern, men har hela tiden bedyrat sin oskuld.

I natt fick hon en möjlighet att glömma alla spekulationer och koncentrera sig enbart på friidrotten. Och det gick strålande.

Blir att räkna med

Vid tävlingar i Carson, Kalifornien - som förutom Jones också lockade världsnamn som Maurice Green, Gail Devers och Eunice Barber - visade Marion Jones att hon verkligen blir att räkna med i år.

Hon vill i sommarens OS lyckas med det hon misslyckades med i Sydney-OS för fyra år sedan - att vinna fem OS-guld. Då blev det "bara" tre guld efter att hon bland annat misslyckats i längdhoppet.

I vinter har hon legat i hårdträning och med hjälp av sin tränare Dan Pfaff har hon utvecklat tekniken.

- Jag har lärt mig oerhört mycket under de senaste tio månaderna med Dan. Jag känner mig som en helt annan hoppare nu. Förhoppningsvis får ni något positivt att skriva om min hoppning, sa Jones innan tävlingen.

Och hon fick så rätt.

Hennes hoppning imponerade och hon krossade sitt eget världsårsbästa (6,74) från premiärtävlingen i Jamaica för drygt två veckor sedan.

Jones hoppade hela 7,13 och vann förstås tävlingen.

Under hela förra året hoppade ingen längre, och förutom Tatyana Kotovas jättehopp på 7,42 2002, var det det längsta hoppet på fem år.

Får stort övertag

Samtidigt kopplade Jones ett stort psykologiskt övertag på fransyskan Eunice Barber, som också deltog i tävlingen. Barber, som vann VM-guld i längd i Paris-VM i fjol, bor i Los Angeles, där hon tränas av den framgångsrike tränaren Bobby Kersee.

Men Marion Jones toppresultat i längd var ändå hennes andra världsårsbästa. Bara timmen innan längdhoppsstarten vann Jones 100 meter på ett fint sätt och blev först i år under elva sekunder. Segertiden skrevs till 10,99.

Daniel Brändh

ARTIKELN HANDLAR OM