Sportbladets Mats Wennerholm: Intrigen är bra nog för att bli en Hollywood-film

SPORTBLADET

Tänk er själva ett hemligt dopningslaboratorium, där USA:s absolut största friidrottsstjärnor nästan springer på varandra i svängdörrarna.

Fusk för miljoner och en intrig som skulle kunna bli en Hollywood-film.

Och mitt i alltihop kärlekshistorien mellan världens snabbaste par - Marion Jones och Tim Montgomery.

Men den här gången kan de inte springa ifrån den mörka hemlighet som gjort att världen vänt dem ryggen.

Världsrekordet 2002.

Jag är fullkomligt fascinerad av denna blandning av deckargåta och Matrix.

Och av alla inblandade verkar Marion Jones vara den minst befläckade, men på något sätt är hon ändå centralgestalten, på samma sätt som Kristi Brud är det i den pågående Knutby-rättegången.

Jag är ingen jurist, men jag har svårt att se att den amerikanska dopningbyrån USADA har några hållbara bevis mot just Marion Jones. I alla fall inte av vad som hittills kommit fram.

Däremot verkar hennes karlar dömda på förhand.

Först kulstötaren C J Hunter, som hade tusen gånger den tillåtna halten nandrolon i blodet månaderna innan OS i Sydney.

Jag minns själv presskonferensen där Marion Jones försvarade sin C J och ett batteri av advokater hotade att stämma varenda jäkel som ens vågade påstå att kuljätten varit dopad.

Men jag minns speciellt en elegant man i mustasch som också satt på podiet där i Sydney och försvarade C J Hunter.

Hans namn:

Victor Conte.

Han drev hälsokostföretaget Balco utanför San Fransisco och letade varje möjlighet att marknadsföra företagsnamnet och dess produkter.

När det gäller att göra företagsnamnet världsberömt har han definitivt lyckats så här nästan fyra år senare.

Men knappast på det sätt han tänkt sig.

Figursydda steroider

I dag är Balco det samma som labbet som experimenterade fram dunderkurer till några av världens största idrottsstjärnor, anabola steroider figursydda för att ta sig igenom alla kända dopningkontroller.

Labbet som bestämde sig för att göra Tim Montgomery till världsrekordhållare på 100 meter under namnet "Projekt Världsrekord".

Ska vi tro de avslöjanden som gjorts, sprutades Montgomery full med designerdrogen tetrahydrogestrinon, mest känt som THG.

Och Montgomery sprang som han aldrig gjort tidigare.

Efter en lång karriär där han bara varit under tio blankt någon enstaka gång, startade han 2001 års säsong med att göra 9.84 på ett kylslaget Bislett i Oslo, för att året efter springa på nya världsrekordtiden 9.78 vid GP-finalen i Paris.

Det var efter det världsrekordet han sprang och kysste Marion Jones och samtidigt avslöjade romansen mellan världens snabbaste par.

Och jag kan tänka mig att man gjorde high five där på Balcos laboratorium, precis som Dr Frankenstein jublade då hans monster vaknade.

Men fortsättningen blev inte samma triumftåg i något av fallen. Förra säsongen var Montgomery tillbaka som en högst mänsklig 100-meterslöpare och efter varje lopp hade han lika svårt att förklara hur han kunde vara så långt från sitt världsrekord.

Årets säsong har börjat på samma sätt, men nu har vi åtminstone fått en förklaring.

Bränslet var slut.

"Projekt Världsrekord" nådde målet

Dopningbekämparna hade knäckt den hemliga koden och THG gick att upptäcka.

"Projekt Världsrekord" nådde visserligen målet, men kommer nu förmodligen att slå tillbaka mot Tim Montgomery med full kraft.

Är han överbevisad, finns inte en chans att han får behålla världsrekordet från Paris.

Då går det tillbaka till argaste rivalen Maurice Greene, som sprang på 9.79 i Aten 1999.

Maurice Greene har visat upp ungefär samma resultatförsämring som Tim Montgomery, men har helt undgått att dras in i Balco-härvan. Detta trots att hans tränare John Smith sägs ha skrivit ett hemligt avtal med Balco 2001.

Både DN-galan och Bislett Games nobbar Montgomery/ Jones i sommar. De tycker de ska stängas av till Balco-utredningen är avklarad. Äntligen några som vågar säga ifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM