Sanningen hann i kapp världens snabbaste par

Marion Jones uppgång var sagolik - hennes fall kan bli en tragedi

Foto: ap
par i brott I september 2002, efter Tim Montgomerys världsrekord i Paris, kastade sig Marion Jones i hans famn och världens snabbaste par var därmed offentligt. I dag är har en hel idrottsvärld vänt kärleksparet ryggen. "De kan inte springa ifrån den mörka hemligheten", skriver Sportbladets Mats Wennerholm.
SPORTBLADET

Marion Jones slog igenom 1997 med sitt VM-guld på 100 meter i Aten.

Sedan dess har hon varit ansedd som världens snabbaste kvinna.

År 2000 tog hon som första kvinna klivet upp till förstaplatsen bland världens friidrottstjärnor.

Miljonerna rullade in och världen brydde sig inte ens då hennes pojkvän, kulstötaren C J Hunter, åkte fast för dopning.

Arrangörerna stod i kö för att få Jones till sina galor. Friidrottsvärlden älskade henne.

Men nu vänder alla henne ryggen.

Galaarrangörerna av Bislett Games i Norge och DN-galan i Stockholm vägrar att bjuda in henne i sommar. Fler lär följa.

Pojkvännen Tim Montgomery är på väg att åka fast i det amerikanska dopningsnät som dras åt allt hårdare.

Sanningen verkar till slut ha hunnit ikapp även världens snabbaste par.

Marion Jones uppgång var sagolik, men hennes fall kan bli en tragedi.

Här är hennes historia - år för år:

1975

Marion Jones föds i Los Angeles, Kalifornien, dotter till George och Marion Jones. Mamman döper henne nämligen efter sig själv. Men strax efter födseln skiljs föräldrarna och Marion Jones träffar sin pappa igen först tjugo år senare. Det blir ett kort möte och de har inte träffats sedan dess.

1983

Mamman gifter om sig med Ira Toler, en varm och generös man som adopterar dottern Marion och hennes halvbror Albert. Barnen älskar sin styvfar, men fyra år senare avlider han i ett slaganfall.

Den då tolvårige Marion tar dödsfallet mycket hårt.

1988

Efter att ha sett Florence Griffith Joyner och Jackie Joyner-Kersee ta guld vid OS i Söul, skriver en 13-årig Marion Jones på svarta tavlan i skolan: Jag vill bli olympisk mästare. Då springer hon redan ifrån de flesta killarna i kvarteret där hon bor.

1991

Marion Jones får sitt stora genombrott då hon springer 200 meter på 22.76 vid de amerikanska mästerskapen. Hon är bara 15 år, men blir fyra i finalen.

- Jag är ingen kändis än, men jag tror att mitt namn börjar bli känt över hela USA, säger hon enligt tidningen Sports Illustrated.

Senare sänker hon personliga rekordet på 200 meter till 22.67 och gör 11.14 på 100, världens näst bästa tid av en 15-åring.

1992

Marion Jones fortsätter att utvecklas. Efter de amerikanska mästerskapen tas hon ut som reserv i det amerikanska stafettlaget på 4x100 meter till OS i Barcelona. Men hon tackar nej. Hon sätter världsrekord för 16-åringar på 200 meter med tiden 22.58.

1993

Marion Jones bestämmer sig för att ta en paus från friidrotten och satsa på en basketkarriär.

1994

Marion blir amerikansk collegemästare i basketball med North Carolina.

1995

Marion bryter ett ben i foten, då hon tränar basket och slår senare upp skadan under rehabiliteringen. Det gör att hon missar en plats i det amerikanska OS-laget i Atlanta 1996, där hon annars lätt kvalificerat sig i både längd och på 200 meter.

1996

Marion Jones träffar sin blivande man C J Hunter på skolan i North Carolina. Hunter är en frånskild tvåbarnsfar, anställd som tränare efter sitt VM-brons i kula i Göteborg 1995. Men han får säga upp sig då förhållanden mellan anställda och elever var förbjudet. Under våren förlovar sig de båda.

1997

Marion beslutar sig för att sluta med basketen - och enbart koncentrera sig på friidrott. Hon träffar tränaren Trevor Graham, som tar över huvudansvaret som sprinttränare. Två månader senare vinner hon de amerikanska mästerskapen på 100 meter på tiden 10.76 - den femte snabbaste tiden av en kvinna. Hon hoppar samtidigt 6.93 i längd och får sitt första kontrakt med skojätten Nike. I augusti tar hon VM-guldet på 100 meter med tiden 10,83. För första gången, som 22-åring, kan hon kalla sig världens snabbaste kvinna.

1998

Vid en tidig tävling i Chengdu, China, springer hon 100 meter på 10.71. Den enda amerikanska som sprungit snabbare är världsrekordhållerskan Florence Griffith-Joyner. Senare i maj hoppar hon 7.31 i längdhopp. Samma höst sätter hon personligt rekord på 100 meter med 10,65 och på 200 med 21,62. Det är än i dag hennes bästa resultat i de tre grenarna. Som första amerikanska rankas hon etta på 100, 200 meter i längdhopp. Hennes beräknade årsinkomst detta mästerkapsfria år är motsvarande 77 miljoner kronor. I oktober gifter hon sig med

C J Hunter.

- Äntligen har jag någon som jag kan berätta precis allt för, säger Marion.

1999

Marion tar guld på 100 meter vid VM i Sevilla och VM-brons i längd, innan hon skadas i låret i semifinalen på 200 meter. Men Marion är glad ändå, då maken C J tar hem VM-guldet i kula i sista stöten.

2000

Redan i februari deklarerar Marion Jones att hon tänker försöka bli historisk i OS i Sydney. Det högt ställda målet är fem OS-guld. Nike drar igång en massiv annonskampanj.

- Mitt ultimata mål är att bli nämnd i samma mening som Michael Jordan, Muhammad Ali eller Pelé, säger Marion självsäkert.

OS-starten blir också bra. Marion vinner 100 meter med 37 hundradelar, den näst största segermarginalen i OS-historien.

Men bara två dagar senare skakas Sydney av chockbeskedet: Hennes man C J Hunter har åkt fast i fyra raka dopningkontroller inför OS. Marion Jones OS-dröm spricker. Även om det blir historiska fem medaljer, tre OS-guld och två brons.

2001

Marion Jones skiljer sig från C J Hunter och ses allt oftare med sprintern Tim Montgomery. Vid VM i Edmonton förlorar Marion 100-metersfinalen mot ukrainskan Zhanna Pintusevitj. Hennes första förlust efter 42 raka finalsegrar på sträckan.

2002

Kärleken till Tim Montgomery blir officiell efter Motgomerys världsrekord vid galan i Paris i september.

2003

Marion Jones meddelar överraskande att hon är med barn. I juni föder hon sonen Tim Montgomery Jr.

2004

Marion Jones är redo för comeback och OS i Aten. Men hennes namn dras längre och längre in i härvan kring hälsokostföretaget Balco, som specialdesignat anabola steroider åt några av USA:s största stjärnor.

Hennes man Tim Montgomery påstås vara en ren produkt av labbets olika droger och hotas av avstängning och att bli av med sitt världsrekord.

Och den stora frågan återstår:

Får vi se Marion Jones i OS?

Mats Wennerholm