Personligt rekord i kula av Klüft

Leder sjukamps- premiären i Götzis överlägset

SPORTBLADET

Götzis, Österrike (TT:s utsände)

Carolina Klüft är redan i stöten – trots att hon är långt från toppformen.

Svenskan leder den prestigefyllda mångkampsgalan i Götzis överlägset efter att ha slagit personligt rekord i kula med en stöt på 14,20 meter.

– Jag känner mig stark och stabil, sade ”Carro” som samlade ihop 4041 poäng under den första dagens fyra grenar.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM/SCANPIX
PERSONLIGT REKORD Carolina Klüft stötte 14.20 i kula.

Den 21-åriga svenskan är Götzisgalans omslagsflicka. Överallt kring Möslestadion i den lilla idylliska österrikiska byn syns bilder på Carolina Klüft och av speakern presenterades hon stundom som ”den blonda dynamiten”.

Efter seger på 100 meter häck (13,24) och andraplats i höjd (1,89) så var det i sin andra kulstöt som Klüft exploderade under lördagens tävlingar. Kulan landade inte förrän 14,20 meter bort.

– Himla skönt att få ut det. Det har känts bra på träning och jag visste att jag hade det här i kroppen.

Klüft har gjort 14,48 inomhus – när hon vann VM-titeln i Birmingham 2003 – men utomhus är 14,20 personligt rekord med en centimeter.

När tränaren Agne Bergvall gick förbi den svenska presskåren inför den tredje och sista stöten hade han ett klart besked:

– Nu kan det bli riktigt långt...

Det blev ”bara” 13,54.

– Men det hade kunnat bli mycket längre om jag inte hade tappat kulan över fingrarna i sista stöten, förklarade Klüft.

Blivit starkare

Under vintermånaderna har Carolina Klüft byggt upp styrkan och det ska börja ge utdelning nu.

– Jag känner mig mycket starkare än tidigare. Men det är både stryka och teknik som gör att jag är bättre i kula, förklarar Klüft, som tidigare haft svårt att förlika sig med just kuldisciplinen och ägnat sig åt ”skratterapi” för att tycka kula är kul.

– Kulrörelsen är ju inte naturlig, som i de flesta andra grenar. Jag kommer ihåg att jag inför inne-VM i Birmingham sprang runt i min lilla etta och gjorde kulstötsrörelser för att få det att kännas naturligt.

Nu har tekniken satt sig och styrkan vuxit ut i armarna. Det räckte för att Klüft skulle bli trea av de 20 mångkampsdamerna i kultävlingen.

Vann 200 meter

Efter det personliga rekordet i kula så avslutade Klüft lördagen med att vinna 200 meter på 23,27. Det gav Klüft totalt 4041 poäng efter den första dagen. Hon är hela 269 poäng före ukrainskan Natalja Dobrynska inför söndagens avslutande tre grenar, en ledning Carolina Klüft knappast tappar.

Istället får hon tävla med sig själv – och med sin fantastiska VM-serie från Paris ifjol då Klüft blev tredje kvinna i friidrottshistorien att nå över 7000 poäng.

Inför söndagen är hon 102 poäng efter Parisserien och har inga tankar på att matcha 7001 poäng:

– Jag är i mycket sämre form just nu än vad jag var i VM förra året. Därför blir det inte 7000 poäng. Och sedan tycker jag att jag är en sådan som presterar mer när det verkligen gäller, när det är den största tävlingen för året.

OS som gäller

I år heter den tävlingen OS och det är i Aten i augusti som Carolina Klüft ska vara som bäst.

– Men jag tycker jag har höjt min lägstanivå till den här säsongen.

Under söndagens avslutas sjukampen med längd, spjut och 800 meter. I Paris avslutade Klüft med 2858 poäng under den andra dagen. Längdstarka Klüft kan mycket väl göra något liknande i Götzis under söndagen och därmed hamna på en slutsumma nära 6900 poäng.

Ett resultat som med all sannolikhet räcker till guld även i OS i Aten.

Lars Markusson/TT