Överlägsen seger för Carolina Klüft

6820 poäng i säsongsdebuten – näst bästa resultatet i karriären

SPORTBLADET

Götzis, Österrike (TT:s utsände)

Medan konkurrenterna fortfarande kippade efter andan efter det avslutande 800-metersloppet och fick benen övertäckta med is sprang Carolina Klüft bort till publiken och gjorde en frivolt.

– Tja, vad kan man säga... Hon har potential, log tränaren Agne Bergvall efter att hans adept vunnit mångkampsgalan i Götzis på 6820 poäng, 414 poäng före tvåan.

Foto: AP
Carolina Klüft vann längdhoppet på 6,72.

Klüft utklassade alla i Götzis. Svenskan vann fyra av sju grenar i sjukampen – längd (6,72), höjd (1,89), 100 meter häck (13,24) och 200 meter (23,27).

Hon satte dessutom personligt utomhusrekord kula (14,20) och kom trea i grenen och fick samma placering i det avslutande 800-metersloppet. 2.12,21 var bara nio hundradelar från personbästat. I spjut kom hon femma på hyfsade 45,20, som ändå var årsbästa med två meter.

Med totalpoängen 6820 var svenskan 414 poäng före brittiska tvåan Kelly Sotherton.

– Jag är faktiskt mest nöjd med kula där jag satte personligt rekord, det är nog första gången i världshistorien som jag är mest nöjd med kula.

Tuff träning

Enligt tränaren Agne Bergvall är Klüft ännu mer vältränad än tidigare, muskler har svällt ut på armar, axlar och ben:

– Det är en effekt av den tunga styrketräningen vi körde i höstas, förklarar Bergvall.

– Jag tror att man måste gå ned i gruvan då och då för att hämta kraft. Det går inte att bygga högre än vad basen håller för, då ramlar pyramiden ihop.

Nu har Klüft en grund som håller för att bygga mycket på. 6820 poäng var drygt 200 poäng bättre än vad Klüft hade vid samma tid ifjol.

– Jag känner mig mycket starkare och stabilare. Det är skönt att veta att jag är bättre nu än vad jag var här ifjol, det betyder att jag har höjt min lägstanivå.

Förra året blev hon 400 poäng bättre i VM jämfört med Götzisgalan.

– Vi får se om min toppform är bättre, det är inte säkert att jag kan göra 7000 poäng igen i år.

Men efter sjukampspremiären i Götzis såg Carolina Klüft ut att ha massor av poäng kvar i kroppen. Det räckte i alla fall till att slå ett par frivolter några minuter efter ett 800-meterslopp – då flera av konkurrenterna fortfarande inte orkat resa sig upp.

– Det ville jag bjuda publiken på, förklarade Klüft.

– Skulle vara kul att se vad hon kunde göra på 800 meter om hon behövde springa in fyra sekunder på någon, filosoferade Agne Bergvall.

På noll i OS

Men trots den imponerande premiärsegern vill Klüft inte kalla sig favorit till OS-titeln:

– Jag ser mig inte som någon favorit i OS. Jag är bara 21 år och det är ju mitt första OS, säger hon.

– Och sådana som Denise Lewis och Eunice Barber inte börjat tävla ännu. Och i OS är börjar ju alla på noll poäng.

Men den regerande olympiska mästarinnan Lewis och VM-tvåan Barber har personliga rekord på 6831 respektive 6861 – resultat som Klüft är i närheten av redan under säsongens första tävling.

Dessutom var Klüfts 6820 poäng absolut inget toppresultat – enligt henne själv:

– Jag kan nog ta lite här och där, erkände hon.

– Det finns mer att ge i längd, och jag kan hoppa högre i höjd. Spjutet var det som gick sämst här i Götzis. Och jag hoppas kunna fila på tiderna på häcken och 200 meter när jag är i bättre form, även om det kanske var vad jag hade att ge just här och nu.

Mot nya rekord

Med andra ord lär Larisa Nikitina-Turtjinskajas Europarekord på 7007 poäng vara i fara om Klüft prickar in storformen till OS.

Efter det återstår bara Jackie Joyner-Kersees fenomenala världsrekord på 7291 poäng – det som brukar kallas friidrottens mest svårslagna rekord. Vid OS i Seoul 1988 gjorde Joyner 12,69 på 100 meter häck, 1,86 i höjd, 15,80 i kula, 22,56 på 200 meter, 7,27 i längd, 45,66 i spjut och 2.08,51 på 800 meter.

– Det är ett väldigt, väldigt, väldigt bra rekord och det är väldigt, väldigt, väldigt svårt att slå det. Och jag tänker inte alls på det rekordet.

Fast många av oss som var i Götzis den är helgen har redan börjat räkna.

Och kanske kan det oslagbara bli slagbart någon gång i framtiden.

Lars Markusson/TT