Flickvännen dog i Bekeles armar

Drabbades av hjärtattack under ett träningspass

SPORTBLADET

Kenenisa Bekele, den regerande OS-mästaren på 10 000 meter, var ute på ett träningspass tillsammans med flickvännen Alem Techale.

Plötsligt drabbades hon av en hjärtattack och kollapsade.

Techales liv gick inte att rädda.

Bekele.

Enligt det internationella friidrottsförbundets hemsida var paret uppe i det backiga Ararat-området utanför Etiopias huvudstad Addis Abeba. De skulle springa ett gemensamt löppass, men mitt under träningen fick Techele en hjärtattack och föll ner i marken. Långdistanskungen bar flickvännen till bilen, men hon förklarades död på väg till sjukhuset.

Stor talang

Techale kommer ursprungligen från Arssi-regionen, samma område som guldmedaljören och pojkvännen Bekele växt upp i. Tillsammans var de landets största friidrottstalanger. Högst på Techales meritlista stod guldet från junior-VM 2003, där hon segrade i finalen på 1500 meter efter ett mycket dramatisk lopp och spurtstrid med ryskan Maria Chaoaeva.

Techale och Bekele hade bott ihop i ett år och var förlovade. Paret planerade ett bröllop inom den närmaste framtiden.

– Jag minns Alem som en extremt talangfull idrottare som, efter att ha blivit VM-mästare 2003, hade en lång och framgångsrik karriär framför sig, skriver IAAF-presidenten Lamine Diack i ett brev till Kenenisa Bekele.

Begravs i dag

– Jag träffade henne i samband med en gala och minns henne som charmig och med varm och fin personlighet. Hon kommer att bli saknad, skriver Diack.

Begravningen äger rum i dag i Techales hemstad Arsela. Alem Tachele blev 18 år gammal.

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott