Christian Olsson senarelägger säsongpremiären

”Får hålla tillbaka på träningen”

SPORTBLADET

Christian Olsson måste senarelägga sin säsongpremiär.

Fotskadan gör att han kan inte vara med på Nikes gala i Oregon den 5 juni.

- Men nu har jag ändå kommit så långt att jag kan säga att det blir en utomhussäsong och att det blir VM. För mig betyder det att det har blivit väldigt, väldigt mycket bättre, säger den olympiske trestegsmästaren till TT.

Christian Olsson måste skynda långsamt och ta sin tid. Men nu vet han i alla fall att han inte tränar förgäves.

Nu blir det en säsong.

Det var inte självklart för några månader sedan.

- Det var tungt under vintern, erkänner han.

Det var i OS-finalens första hopp som Christian Olsson skadade sig. Han bärgade ändå guldet i Aten och vann senare under hösten jackpot i Golden League.

Men efter en vinter fylld av bakslag och osäkerhet valde Olsson att genomgå en mindre operation den 8 mars. Brosk lika stort som en tumnagel togs bort ur högerfoten. Christian valde då att hålla tyst om ingreppet.

- Jag ville inte ta den hysterin som skulle bli. Jag hade själv inga svar att ge då, säger han om hemlighetsmakeriet.

Men under träningslägret i Formia visade han upp ärret för TT, och gav svar om framtiden.

- Jag får ta det lugnt och hålla tillbaka på träningen. Jag drog på mig spikskorna i förra veckan och kände att det var för tidigt. Då blev det för ömt just där vid brosket. Men det känns ändå fantastiskt mycket bättre nu jämfört med vad det gjorde före operationen.

Olsson finns med bland ett drygt hundratal svenska friidrottare som slipar formen inför utomhussäsongen under ett jättelikt läger i södra Italien. På tisdagen körde trestegsmästaren ett löppass, men hoppövningar med full ansats få vänta flera veckor till — och för att inte få fler bakslag står Olsson också över nya sponsorn Nikes gala i Oregon den 5 juni.

- Jag behöver inte stressa fram någon tävlingspremiär, jag har ingen Golden League att stressa mot. Siktet är nu satt mot Göteborg den 14 juni och förhoppningsvis kan jag vara med då. Men jag ska känna mig lugn och trygg innan jag går in på banan igen, jag ska inte undra om det smäller till i foten, säger Olsson.

TT