Marion Jones svartlistad i Europa

SPORTBLADET

Dopningsmisstankarna mot Marion Jones får hårda konsekvenser.

I går blev hon svartlistad på de europeiska galorna.

– Just nu är hon bara ett ok, säger Daniel Wessfeldt, tävlingsdirektör för MAI–galan och manager för en rad svenska friidrottsstjärnor.

I organisationen Euromeeting ingår de 50 största europeiska galorna, däribland DN-galan och MAI-galan. Organisationens styrelse har rekommenderat att Marion Jones och maken Tim Montgomery inte ska bjudas in till någon av de europeiska galorna på grund av de förknippas med dopningslaboratoriet Balco.

Fel fokus

– Euromeetings beslut handlar om en rekommendation att galorna inte ska bjuda in idrottare som utreds för dopningbrott. Det kan kännas fel, eftersom man inte ska döma någon innan deras brott är bevisat. Men det är rätt på så sätt att Marion Jones närvaro skulle innebära att all fokus hamnar på hennes dopningsaffärer i stället för på de andra duktiga idrottarna, säger Daniel Wessfeldt, som påpekar att han inte haft med beslutet att göra.

Wessfeldt säger också att det inte finns någonting som hindrar galorna från att bryta mot rekommendationen.

– Hade Marion Jones gjort bra resultat på våren så hade säkert flera av de större galorna gjort just det. Men en halvtaskig Jones är ingen tillgång, just nu är hon bara ett ok.

David Tanentsapf