Bästa säsongsstarten någonsin för Klüft

Har chans på svenskt rekord – trots handskada

1 av 2 | Foto: Reuters
Drömöppningen. Carolina Klüft satte personligt rekord på 100 meter häck och tangerade sitt personliga rekord i höjd direkt i Götzis.
SPORTBLADET

STOCKHOLM/GÖTZIS

Carolina Klüft svarade för sin bästa säsongsöppning någonsin i Götzis i dag.

Trots att den svenska världsstjärnan skadade handen lätt under kulstötningen.

– Det är klart att man blir irriterad när man får ont. Men nu är jag en erfarenhet rikare och jag är ändå jättenöjd med alla mina fyra grenar, säger Klüft efter sina 4054-poäng.

Den 22-åriga Växjö-produkten öppnade tävlingarna i Götzis i rena rama knockout-stilen – 13,15 på 100 meter häck (nytt personligt rekord) och 1,94 (tangerat personbästa) väckte direkt förhoppningar om en sjukampsserie som skulle kunna bräcka hennes eget svenska rekord på 7001 poäng och även radera ut Larisa Niktina-Turtjinskajas Europarekord på 7007 poäng.

– Det är alltid kul att sätta pers. Jag fick en riktigt bra start för en gångs skull. Jag hade också ett bra försök på 1,97 i höjd och det kändes inte alls omöjligt att jag kan ta den höjden. Det kändes väldigt bra efter två grenar.

Solskensrapporten förändrades under uppvärmningen i kula. Fingrarna i högerhanden böjdes bakåt och Klüft fick ont i en sena som går till armbågen.

– Hon har svaga handleder och har haft problem med senorna i armen efter att kulan har rullat över fingrarna. Nu drog det till ordentligt i det fjärde instötet, säger tränaren Agne Bergvall till nyhetsbyrån TT.

Efter en första ogiltig stöt tejpades Klüft och fick en ispåse för att mildra smärtan. Sedan noterades svenskan för 13,33 och 13,28 i de två resterande stötarna.

– Den första stöten gjorde fruktansvärt ont. Det smärtar från armbågen ända ut i fingerspetsarna. Jag blev helt kraftlös i handen, säger "Carro" till TT.

13,33 är långt ifrån personbästat 14,77 – men ändå starkt med tanke på skadan.

I det dagsavslutande 200-metersloppet missade Klüft rejält i starten och klockades för 22,34, en notering 36 hundradelar över personbästat.

– Jag fick en riktigt dålig start. De talade i högtalarna och jag trodde att det skulle bli tyst innan de sa "färdiga", men så blev det inte och helt plötsligt var jag mitt inne i loppet.

Totalpoängen 4054 är ändå Klüfts bästa säsongsöppning någonsin, och hennes tredje bästa förstadag. Dagsresultatet slås bara av rekordserien i VM i Paris 2003 (4153) och förstadagen i Aten-OS förra sommaren (4109).

Carro har inför avslutande längd, spjut och 800 meter i morgon fortfarande chans att hota sitt egna svenska rekord – men då krävs ett jättehopp i längd som inleder tävlandet.

Hand/arm-skadan bekymrar även Klüft inför spjutkastningen.

– Vi ska undersöka om jag får tejpa fingrarna då, det är lite oklart vad reglerna säger, berättar Klüft.

Klüft i Götzis– gren för gren

Anders Burström, Mats Wennerholm