DN-galan i högsta tävlingskategorin

Ingår i den nya världstouren

SPORTBLADET

DN-galan finns med i den högsta kategorin tävlingar i den nya världstouren i friidrott.

Men ändå inte.

De sex före detta Golden League-tävlingarna kommer förmodligen att få ett eget jackpotsystem.

– Så tror jag det blir. Men det viktigaste för oss var ändå att tillhöra de tolv främsta tävlingarna, säger DN-galans tävlingschef Rajne Söderberg.

Sedan tidigare har det stått klart att Golden League-serien skulle skrotas efter detta år.

I helgen hade det Internationella friidrottsförbundets styrelse möte och där spikades hur framtiden ska se ut. En speciell världstour bildas med 24 tävlingar. Av dem kommer tolv tävlingar att ha högre status med större prispengar och fler poäng i det som ska leda fram till säsongsfinalen i Stuttgart 9-10 september nästa år.

När planerna först blev kända gick det rykten om att DN-galan inte skulle få plats bland de tolv största. Men DN-galan finns trots allt med.

– Vi fick tidigt den informationen att vi skulle finnas med. Men säker kan man ju inte vara förrän allt är klart, säger en nöjd Söderberg.

Högre prissumma

I den högsta kategorin tävlingar kommer den sammanlagda prissumman per tävling att bli 500000 dollar, motsvarande cirka fyra miljoner kronor. För DN-galan innebär det att man måste öka prissumman med 100000 dollar.

– Det klarar vi. Vi kommer att ha samma budget som i år, men kan flytta över det vi haft till startpengar till prissumman i stället.

Även om DN-galan har samma status som de tidigare Golden League-galorna kommer det ändå att bli en skillnad. De sex tidigare största galorna (Oslo, Paris, Rom, Zürich, Bryssel och Berlin) står fortfarande kvar som Golden League-galor i det nya tävlingsprogrammet.

Skillnad

Enligt Rajne Söderberg kommer de troligen att ha kvar det tidigare jackpotsystemet där de som vann samtliga sex galor fick en stor summa pengar.

Så i praktiken kvarstår skillnaden mellan de sex största och de sex följande galorna.

– Det har jag haft synpunkter på, men jag tror det blir så.

DN-galan ligger fortsatt bra i kalendern och avgörs den 25 juli nästa år – bara 13 dagar före EM-starten i Göteborg den 7 augusti.

– Vi har redan gjort klart med bra namn, men det finns ingen anledning att gå ut med vilka. Det är så lång tid kvar och så mycket kan hända med skador och sånt innan dess, säger Söderberg.

Programmet för de tolv största friidrottsgalorna

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM