Wissman – snabbast i Europa

SPORTBLADET

Europas snabbaste man på 300 meter inomhus är svensk.

På fredagskvällen sprang Johan Wissman den udda distansen på 32,62.

– Jag är jätteglad, kunde aldrig drömma om att sätta europarekord, säger Johan Wissman till TT.

Wissman gick ut hårt från sin ytterbana i friidrottsgalan i Liévin, Frankrike, och hade kommandot från start till mål. Svensken vann med två tiondelar före hemmalöparen Leslie Djhone.

– Jag hade fokus på 200 meter, sedan gällde det bara att orka 100 meter till och det gick bra även om jag var riktigt trött på slutet, säger den 23-årige helsingborgslöparen.

Fransmannen Erwin Skamrahl hade det tidigare europarekordet på 32,72 och världens snabbaste på 300 m är amerikanen Wallace Spearmon som sprang på 31,88 i februari i år.

– Ett rekord är alltid kul och det kändes väldigt bra i löpningen. Skönt att ha med sig inför utomhussäsongen.

Johan Wissman tävlar närmast i inomhus-VM i Moskva där han deltar i det svenska stafettlaget.

Jenny Kallur kom på femteplats på 60 m häck med tiden 8,06 och har ännu inte sprungit under åtta sekunder i år. Men det var årsbästa med en hundradel och ett fall framåt efter en något trög start på inomhussäsongen.

Kallur var som vanligt lite sen i starten men sprang jämnt med de övriga under sista halvan av loppet. I kvalet noterade Kallur 8,18.

Bara 2,24 av Holm

Stefan Holm letar fortfarande efter formen och klarade bara 2,24 i höjdtävlingen. Ett hopp som han tog i sista försöket. Holm såg tung ut i sin hoppning och det är bara en vecka kvar innan inomhus-VM i Moskva. Ryssen Andrej Silnov var ensam att klara 2,27 och han grejade sedan 2,33 i första försöket. Silnov hade sedan bra försök på 2,35.

Ryskan Jelena Isenbajeva hoppade på världsreskordet 4,92 i stav men rev samtliga tre gånger. Isenbajeva, som i vinter bor och tränar i Malmö, vann för hennes del blygsamma 4,72. Kirsten Belin kom på sjundeplats sedan hon klarat 4,35 i första försöket. Hon rev sedan samtliga hopp på 4,45.