Galadrottningen

Isinbajeva hetast av alla när allvaret börjar - och trots stjärnstatusen är banden hem starka

Foto: GETTY IMAGES
Isinbajeva - världsmästare.
SPORTBLADET

MOSKVA

De svenska friidrottstjärnorna flyttar till Monaco för att slippa skatt.

Ryska stavstjärnan Jelena Isinbajeva har också flyttat dit - men fortsätter att betala skatt i Ryssland.

- Eftersom skatten bara är tolv procent, så spelar det ingen större roll var hon är skriven, säger hennes svenske manager Daniel Wessfeldt.

Isinbajeva bor utomlands elva av tolv månader om året numera och pendlar mellan italienska Formia och Monaco.

Men hon fortsätter att betala skatt i Ryssland.

- De ryska idrottarna har stora fördelar och har en särskild skattesats. Därför är det ingen större vits att hon skriver sig i Monaco, säger Daniel Wessfeldt.

- Hon vill inte göra det heller. Hon känner en stor tacksamhet till sitt hemland.

Det gamla Sovjet belönade sina stjärnidrottare furstligt. Och det lever kvar fortfarande.

- När Isinbajeva vann VM i Helsingfors fick hon 100000 dollar från den ryska staten. Skattefritt. Dessutom har hon en lön på 3000 dollar i månaden från staten. Det är förmåner framgångsrika idrottare har i Ryssland. Man belönar alla medaljörer i de stora mästerskapen. Ett OS- eller VM-silver ger 70000 dollar, ett brons 50000.

Ryska idrottsministeriets givmildhet är stor. När de svenska hockeyspelarna vann OS-guldet i Turin fick de inte ett öre i bonus.

Hade Ryssland vunnit hade varje spelare fått 225000 dollar - två miljoner kronor - i bonus från ryska staten.

Vinner Jelena Isinbajeva inomhus-VM på nytt världsrekord, kan hon tjäna nästa lika mycket.

Extrapengar från sponsor

100000 dollar i bonus från ryska staten, 40000 dollar i guldbonus från IAAF och 50000 i världsrekordbonus. Dessutom betalar hennes sponsorer ut extrapengar för ett guld.

Det gör att ett VM-guld inomhus är värt motsvarande drygt två miljoner kronor för Isinbajeva.

Det är kanske ingen sensation, då hon är friidrottens största stjärna just nu.

Herrarna inräknande.

Friidrotten är unik i världen, som den enda sport där en kvinnlig idrottare är etta på lönelistan och har bäst betalt på galorna.

Och hon skuggas av en annan tjej - Kajsa Bergqvist.

- Isinbajeva är ju i en speciell position, då hon slår världsrekord i nästan varje tävling. Och alla galaarrangörer vill ha möjligheten att bjuda på ett världsrekord. Det gör att hon kan ta bra betalt för att ställa upp, säger Wessfeldt.

Kan få storkontrakt

- Men Kajsa Bergqvist är inte långt efter. Hon är klar tvåa bland damerna idag. Hennes världsrekord inomhus har gjort henne väldigt attraktiv inför sommarens tävlingar.

Just nu förhandlar Daniel Wessfeldt med Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) om ett storkontrakt, där Kajsa binder sig för alla sommarens Golden League-galor.

- Det är Kajsa och fransyskan Christine Arron som erbjudits de här kontrakten. Det är ett klart mått på deras storhet. Men Isinbajeva är inte aktuell, eftersom damer stav inte är en Golden League-gren, säger Wessfeldt.

Där har ryskan sparkat undan fötterna på sig själv, genom att vara så överlägsen. Golden Leauges jackpot skulle vara avgjord redan på förhand, om Isinbajeva tilläts vara med. Så överlägsen är hon.

Mats Wennerholm