Brons till Linus Thörnblad

Stefan Holm femma i höjdfinalen

SPORTBLADET

Moskva (TT:s utsände)

När Stefan Holm rev ut sig jublade en svensk inombords.

– Det var jäkligt skönt. Men jag tänkte inte så mycket på att det var Stefan som rev, utan mer på att det var 100 procent säkert att jag skulle få medalj, sade Linus Thörnblad efter lördagens överraskande VM-brons i höjdhopp.

Foto: AFP

Linus Thörnblad är fotbollsspelaren som sent upptäckte sin dolda talang. Det var i december 2000 som han för första gången provade höjdhopp på riktigt. I sin första tävling tog han 1,90, iförd gymnastikskor.

– Till min andra tävling, två månader senare, lånade jag ett par spikskor – då blev det två meter.

Bara fem år efter det första hoppet med spikskor tog Linus Thörnblad mästerskapsmedalj. I lördagens inomhusfinal i Moskva var han felfri över världshöjden 2,33. Det räckte till VM-brons bakom ryska hemmahopparna Jaroslav Rybakov (2,37) och Andrej Teresjin (2,35).

– Jag gjorde en grym tävling, men hade faktiskt en slarvrivning i första försöket på 2,35. Hade jag tagit då kunde det ha sett annorlunda ut, sade Thörnblad, när han studerade resultatlistan.

– Men jag är rätt nöjd ändå – det här var otroligt skönt, sade skåningen och fyrade av ett leende som räckte från öra till öra.

Misslyckats i mästerskap

Thörnblad tog 2,30 redan för några år sedan, men i mästerskapen har han alltid misslyckats tidigare och aldrig tagit sig förbi kvalen. Det ryktet gjorde att han inte ens fick åka till VM i Helsingfors förra året. Det är nye tränaren Stanislav ”Stanley” Szczyrba som nu fått huvudet att fungera lika bra som kroppen.

– Utan Stanley hade jag aldrig varit där jag är idag. Det är honom jag har att tacka för det här. Han har fått mig att få koll på rätt saker i huvudet, att fokusera på rätt saker när jag hoppar. Man får inte säga någonting negativt för Stanley, han tar alltid fram det positiva.

Tillsammans med Szczyrba har Thörnblad gjort kurvlöpningen in mot ribban vidare, vilket har gett högre fart, kraft och säkerhet.

På lördagen gav det också en efterlängtad medalj.

– Det här är ett genombrott. Det är ju på mästerskapen man ska lyckas – och det gjorde jag verkligen här. Nu har jag en riktigt merit, jag har inte bara hoppat högt.

Holm femma

Stefan Holm har fem inomhusmedaljer från internationella mästerskap hemma i Karlstad. Guldmedaljören från Lissabon (2001), Birmingham (2003) och Budapest (2004) försökte i Moskva vinna sin fjärde VM-titel i följd, men skador och förkylningar har förstört inomhussäsongen.

– Med den bakgrund jag har var det en seger bara att ta sig till final – och jag tog ju 2,30 för första gången på ett halvår, sade Holm.

Det var 90:e gången som Stefan var över 2,30, men han fick nöja sig med femte plats i årets VM.

Segern i Lissabon för fem år sedan var Holms första mästerskapsmedalj. Då var värmlänningen nästan 25 år gammal.

Linus Thörnblad, som fyllde 21 år den 6 mars, har definitivt framtiden för sig.

– Målet är att ta medalj på EM också, säger Thörnblad.

Men det blir nog svårare än att ta VM-brons. För till mästerskapet i Göteborg i augusti tänker Stefan Holm vara i form igen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM