Två nya och tre gamla stjärnor

Mats Wennerholm: Nu ser vi fram emot EM i sommar

SPORTBLADET

MOSKVA

VM i Moskva var mästerskapet där de svenska friidrottsstjärnorna försvann.

Men det har fött nya.

Och EM i Göteborg i sommar kan bli vad OS i Turin förvandlades till för några veckor sedan.

Ett svenskt medaljregn.

Här i Moskva saknas Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Carolina Klüft. Tre givna svenska VM-guld.

Man har blivit lite bortskämd de senaste åren, genom att alla mästerskap startat med ett givet svenskt guld. Carolina Klüfts femkamp inomhus och sjukamp utomhus inleder ju alltid mästerskapen.

Nu satt jag och såg ukrainskan Ludmila Blonska ta femkampsguldet med 4685 poäng i fredags. Det är 300 poäng mindre än vad Carolina Klüft vunnit med de senaste åren.

Carro är så överlägsen att hon vinner med ena foten gipsad.

Kajsa Bergqvist har redan satt världsrekord inomhus med sina 2.08 och kommer förmodligen även att ta rekordet utomhus i sommar.

Så stark är hon.

Kajsa är redan igång med hårdträningen inför sommarsäsongen och hade säkert kunnat tävla i Moskva. Men det var inte värt risken och det krävs styrka att ta ett sådant beslut.

Christian Olsson tränar mitt inne i Disney World i Orlando i Florida och känner sig äntligen helt befriad från alla fotproblem. Han skulle egentligen ha haft träningsläger på Bahamas, men idrottsplatsen var överbokad och Olsson hamnade hos Kalle Anka & Co.

Resan mot stjärnorna

Det här är tre nästan helt givna EM-guld om inget inträffar i sommar.

Men nu har vi två nya stjärnor. Susanna Kallur har enligt svensk modell haft en långsam resa mot stjärnorna. Men nu är hon där i en gren som har stenhård konkurrens.

Thörnblad har nyss fyllt 21 år och är en helt annan kille än den jag träffade första gången, som nybliven höjdraket för fyra år sedan.

Hans nya tränare Stanislav Szcyrba har fått Linus att inse allvaret.

Det är en makalös förändring.

Linus höll på att bli ett skämt, som bara hoppade högt hemma i Lund eller i Malmö. Nu var han grymt imponerande i Moskva.

Han var felfri över 2, 33 och den är nivå han hållit hela den här vintern. Jag blir inte förvånad om han tar över som Sverige-etta även i sommar.

Stefan Holm, då? Bragdmannen från Aten 2004. Ja, jag vet inte.

Man vet aldrig med Holm. Han brukar ju säga själv att det aldrig är någon som trott på honom ända sedan han började.

Det ligger väl en del i det.

Men jag ser inte någon man med ett uppdrag längre.

Stefan Holm var besatt av tanken att bli förste svenske höjdhoppare att ta ett OS-guld och täppa till truten på Patrik Sjöberg, som aldrig lyckades med det.

Han var trimmad som en Formel 1-racer inför OS i Aten. Det fanns inte ett uns underhudsfett på den kroppen. Jag trodde det var slut efter OS, men då svarade Holm med att bli världens tionde man att klara 2.40 vid EM i Madrid förra vintern. Nu har han varit sjuk, missat många träningar och det syntes i går.

Men jag tvivlar på att ”gamle” Holm någonsin kommer tillbaka.

Det var stort att se Linus Thörnblad blir gratulerad av gamle hockeyhjälten Vjateslav Fetisov. Den gamle backen är numera rysk idrottsminister och var prisutdelare i går.

?

Radiosportens expertkommentator Miro Zalar var glad som en lärka i fredags. Inte på grund av några framgångar i friidrotten.

Nej, det var för att Karlskronas hockeylag vunnit div II-kvalet borta mot Lund med 2–1.

Zalar sköter lagets sommarträning och nu är Karlskrona klart för division II nästa säsong.

Det är skönt med entusiaster.

Mats Wennerholm