Silverskrällen

Men Alhaji Jeng missnöjd tvåa i stavfinalen

SPORTBLADET

Alhaji Jeng hade länge, länge guldet i sin hand i stavtävlingen vid inomhus-VM i Moskva.

Men amerikanen Brad Walker blev till sist för stark – och den unge svensken fick till sist nöja sig med en silvermedalj i sitt första VM.

– Målet var att vinna, sade 24-åringen – och hade en förklaring till varför det inte blev guld:

– Jag var för bra för mina stavar, sa Jeng till TT.

Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

När rivalerna rev ut sig en efter en stod det klart att medelmåttiga 5,60 skulle räcka till bronsmedaljen (som nu gick till Tim Loebinger, Tyskland).

5,80 för guld

Men Jeng ville annorlunda och klarade 5,70 i det första försöket - vilket satte press på den kvarvarande konkurrenten Brad Walker, USA. Eftersom Walker släpade på en rivning från 5,60 var det fördel Jeng – och amerikanen var tvingad att ta 5,80 för guld.

Både Walker och Jeng rev sina två inledande hopp på 5,80. När Walker sedan klarade i det tredje försöket hamnade i stället pressen på svensken, som rev på uppvägen i de båda första försöken.

– Jag visste att jänkaren var livsfarlig. Han har visat tidigare att han har kapacitet att ta 5,80, sade Jeng till TT.

Tredje svenska medaljen

Det tredje hoppet var bättre – men ribban ville inte ligga kvar på den tangerade svenska rekordhöjden och Jeng fick nöja sig med silvermedaljen.

Det var den tredje svenska medaljen under inomhus-VM. Tidigare har Susanna Kallur och Linus Thörnblad varsitt brons från 60 meter häck respektive höjdhopp.

Rickard Westman