Wissman visar EM-form

Läs notiser från GE-galan

SPORTBLADET

Johan Wissmans 400-meterssatsning går fortsatt bra. Han vann loppet i Globen på 46,47 – visserligen ett par tiondelar från hans årsbästa på 46,22 den gångna helgen, men ändå lovande inför EM i Birmingham. Wissman är fyra i Europa på distansen i år.

– Det känns otroligt bra, jag fick vinna det här loppet i bra motstånd. Jag lär mig mer och mer av 400 meter, så det ska bli kul med EM, sade Wissman efter loppet.

Klockan stannade på 7,66 vilket var tangerat årsbästa för Robert Kronberg på 60 meter häck.

Med det knep han tredje platsen och besegrade Andy Turner, britten som gjort den andra bästa tiden i Europa i år.

– Det var ett väldigt bra och fokuserat lopp. Särskilt skönt att slå Turner som jag kommer att möta i EM. Men man är alltid laddad när man tävlar här, säger Robert Kronberg.

– Ett fint lopp av Kronberg, kommenterade TV4:s friidrottsexpert A Lennart Julin.

Anton Andersson har hoppat i skuggan av Christian Olsson hela sin karriär. På tisdagen i Globen studsade Andersson iväg hela 16,18 – personligt årsbästa med nästan fyra decimeter. Andersson har just gjort comeback efter en skada som hållit honom borta från trestegstävlandet sedan maj 2006. EM-kvalgränsen är 16,45 – den kan Andersson greja under inne-SM i Göteborg till helgen.

Lidingös Sofia Öberg, född 1990, pressade sitt personbästa på 800 meter till fina 2.06,34. Tiden är bara en halv sekund från att ta plats på den svenska tio-bästa-listan genom tiderna vad gäller inomhuslopp och var svenskt årsbästa med nästan en och en halv sekund. Öberg, som fyller 17 år i år, har framtiden för sig.

Kenyanen Wilfred Bungei visade klass när han vann 800-metersloppet i Globen. Bungei skar mållinjen på topptiden 1.45,32, vilket bättrade Bungeis eget världsårsbästa med fyra tiondelar.

Även svenske löftet Mattias Claesson satte rekord. Han var sexa på tiden 1.47,39, den fjärde bästa inomhusnoteringen genom tiderna av en svensk och personligt innerekord med en dryg sekund. Tiden är också mer än en sekund under kvalgränsen till inne-EM i Birmingham i början av mars. Men i mästerskapet vill talangen från Mullsjö helst springa 400 meter.

– Jag ska försöka kvala in under inne-SM i helgen, sade Claesson till TT inför tävlingarna.

Annars kan det kanske bli 800 även i Birmingham.

– Vi får se, jag vet inte riktigt än, sade Claesson till Radiosporten efter loppet.

– Det var mycket knuffar och jag fick minst två ytterkurvor. Så jag borde kunna gå ned än hel del från den här tiden.

Även på 1500 meter noterades världsårsbästa i Globen. Polskan Lidia Chojecka sprang på 4.03,73. (TT)

Sportbladet.se, TT