Olsson missar inomhus-EM - behöver ändra sin träning

Ska nöta mer på grundläggande småsaker

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Det blir ingen start i inne-EM om några dagar för Christian Olsson. En muskelbristning i ena låret tvingar trestegsstjärnan att avbryta inomhussäsongen.

Nu vill tränaren Yannick Tregaro att Olsson ska nöta mer på grundläggande småsaker.

Olsson.

Christian Olsson valde att ladda upp för EM med att hoppa längd i inne-SM på sin gamla hemmabana i Friidrottens hus i Göteborg. Det blev ödesdigert. Redan i avstampet i Olssons första kvalhopp på lördagen stack det till på baksidan av ena låret. Sedan lämnade han SM.

På söndagen meddelade Yannick Tregaro att Christian Olsson tvingas avbryta innesäsongen.

– Han kände redan på lördagskvällen att låret var mera stelt. Och det var stelt även nu på morgonen. Christian har en lätt bristning i låret. Vi lägger ner inomhussäsongen och siktar mot sommaren, säger Tregaro.

Christian Olsson hoppade 17,44 i tyska Karlsruhe för två veckor sedan. Det är världens bästa trestegsresultat i år. En frisk och tränad Olsson är favorit i alla stora mästerskap. Men något nytt EM-guld inomhus blir det inte i år. Nästa stora mål blir VM i japanska Osaka, som inleds i slutet av augusti.

Förändrar träningen

Tregaro tror inte att den lätta lårskadan får någon betydelse för utesäsongen. Däremot vill han förändra Christian Olssons träning.

– Efter de skador Christian haft har vi satt igång träningen på för hög nivå. Vi måste träna mer på småsaker som stärker de stabiliserande musklerna. Allmän styrka, småhopp, kroppens position och sådant. Det är övningar som handlar om känsla, säger Yannick Tregaro.

– Christian behöver inte mer styrka. Men han behöver hitta bättre elasticitet.

Yannick Tregaro säger ofta ”vi”. Och han är noga med att inte låta kritisk mot Christian Olsson. Men det framgår att tränaren inte är alldeles nöjd.

– Han har byggt på sig onödiga överkroppsmuskler och blivit för tung. Det blir lätt så om man vill träna, men inte kan göra det som vanligt för att man är skadad. Då tränar man det man kan, även om det lägger sig på fel ställe.

Ofta skadad

Christian Olsson väger omkring 79 kilo, fördelat på 192 centimeter. Det är två kilo mer än när han tog OS-guld i Aten 2004.

– Vikten i sig själv är inte så viktig. Men för varje kilo extra, måste man bli ganska mycket starkare för att kunna hoppa lika långt, säger Yannick Tregaro.

Han nämner ”motivation” som ett nyckelord. Och tycker att inomhussäsongen ändå varit givande.

– Det var viktigt för Christian att få tävla och känna att han kan göra bra resultat efter all rehabträning. Nu gäller det att vi får mycket tid tillsammans och kan förbereda Christians kropp för utomhussäsongen, resonerar Tregaro.

Efter OS-guldet 2004 tvingades Christian Olsson till ett nästan två år långt tävlingsuppehåll, med fyra operationer i ena foten. Men han kom tillbaka och vann EM på Ullevi i fjol. Årets innesäsong har störts av ömmande knän.

Nu siktar Christian Olsson mot att åka till Osaka i sommar och försvara sin världsmästartitel från 2003.

Micke Larsson/TT