Bergqvist vann GP-finalen

Tog revansch på Tia Hellebaut

Foto: AP
Kajsa tar emot publikens jubel i Stuttgart.
SPORTBLADET

Till slut fick Kajsa Bergqvist vinna en stor seger den här säsongen.

Den svenska höjdhoppsstjärnan vann säsongens sista tävling, GP-finalen i Stuttgart.

I EM i Göteborg hade Kajsa Bergqvist både skrällsegrarinnan Tia Hellebaut och Venelina Veneva före sig.

I säsongens sista tävling kom revanschen. I den stora världsfinalen i Stuttgart efter säsongens alla Golden League-galor.

– Jag har haft lite för många andra- och tredjeplatser den här säsongen så det känns otroligt skönt att få avsluta med en vinst, sade Kajsa Bergqvist i mobilen till TT efter sin triumf.

Hon nådde inte två meter på lördagen. Men 1,98 räckte till seger. Hellebaut och Veneva klarade också den höjden, men Bergqvist och Hellebaut klarade i andra försöket, medan Veneva tog i tredje. Och eftersom Hellebaut slarvrev på 1,85 blev det svensk seger.

– Jag trodde Tia och jag delade segern, men hon hade en tidig rivning som jag inte ens såg. Det är sådant som kan kosta segern ibland. Det får jag tacka för i dag, sade Bergqvist.

Kajsa Bergqvist medgav också att det var minst lika skönt att besegra Veneva, bulgariskan som inte syntes till under hela sommaren innan hon plötsligt hoppade i världsklass i EM.

– Det är alltid trevligt, sade hon om den skalpen.

– Det finns inte så mycket kraft kvar så här sent på säsongen så man har inte så mycket marginaler. Men mitt 98-hopp kändes väldigt bra och jag var nära på 2,02 också.

Betyder mycket

Senast Kajsa Bergqvist vann en tävling var höjdgalan i Eberstadt för tre veckor sedan. Men då var inte Hellebaut och Veneva med.

– Det här betyder en hel del. Jag vann GP-finalen förra året också, men då vann jag ju alla tävlingar. I år har jag fått kämpa lite mer, så det känns skönt för självförtroendet att jag faktiskt vann.

– Det har varit otroligt bra klass på damhöjd i år, den bästa under alla år som jag har varit med. Jag tror aldrig jag har gjort så många tvåmetershopp under ett år och jag har ju vunnit en hel del tävlingar den här sommaren, men just i Golden League och EM hade jag inte flytet med mig.

Nu väntar fyra veckors semester för Kajsa Bergqvist. Lagom till att hon fyller 30 år börjar förberedelserna för nästa säsong.

– Då börjar grundträningen. Jag hoppas jag har fått tillbaka hungern tills dess. Det är skönt att ha en seger med sig.

Powell och Warriner obesegrade

Asafa Powell och Jeremy Wariner avslutade säsongen som de inledde – med segrar.

Powell sprang i GP-finalen i Stuttgart för tolfte gången i sommar under tio sekunder på 100 meter och vann på 9,89. Jamaicanen blev därmed obesegrad under säsongen. Men hans avsikt att sänka sitt eget världsrekord på 9,77 gick om intet efter en dålig start. Amerikanerna Leonard Scott (9,91) och Tyson Gay (9,92) var närmast bakom sprintkungen.

Jeremy Warriner såg också till att hans segersvit förblev obruten den här säsongen. Men han fick jobba lite mer än vanligt för segern på 400 meter. Med 44,02 var han bara åtta hundradelar före Gary Kikaya från Kongo-Kinshasa. LaShawn Merritt, USA, var trea på 44,14.

Den kinesiske OS-mästaren Liu Xiang på 110 m häck gjorde sitt första framträdande efter världsrekordet i Lausanne den 11 juli (12,88) och vann på utmärkta 12,93 före Dayron Robles, Kuba, som hade 13,00. Fyrfaldige världsmästaren Allen Johnson var trea på 13,01, hans klart bästa tid i år. EM-ettan i Göteborg, letten Stanislavs Olijars, fick nöja sig med sjunde plats.

I Christian Olssons frånvaro vann kubanen Yoandri Betanzos tresteg på 17.29.

På söndagen är fyra svenskar med i leken, Linus Thörnblad och Stefan Holm i höjd, Susanna Kallur på 100 m häck och Anna Söderberg i diskus.

Peter Wikström/TT