Thörnblad vann GP-finalen

Stefan Holm på tredje plats

SPORTBLADET

I EM hamnade Linus Thörnblad utanför pallen.

Men i GP-finalen i friidrott i Stuttgart nådde han högst av alla. Med 2,33 vann han höjdtävlingen och fick 30000 dollar i prispengar.

– Det största jag har vunnit. Det här känns verkligen som en revansch för EM, sade Thörnblad i mobilen till TT.

Foto: REUTERS
Linus Thörnblads största seger.

I EM i Göteborg blev det en snöplig fjärdeplats för Linus Thörnblad, trots att han klarade 2,34.

I GP-finalen i Stuttgart hade han det rätta flytet. Världens åtta högst rankade hoppare var med. Thörnblad slog alla.

EM-segraren Andrej Silnov klarade också 2,33 i andra försöket, men ryssen hade rivningar på 2,29. Thörnblad var felfri ända till segerhöjden. Och treorna Stefan Holm och Jaroslav Rybakov, Ryssland stannade på 2,29.

– Som seger är detta det överlägset största jag har vunnit, sade Thörnblad, som höll söndagens tävling minst lika högt som inomhus-VM i Moskva (där han tog brons) och EM i Göteborg.

– Det här är bland dem. Skitkul att vinna när alla var här. Hela bunten var ju med. Det var grymt kul att bevisa att man är där uppe. Man får ju mycket respekt för en sådan här vinst.

Thörnblad, som har 2,34 som personligt rekord, var också nära att klara 2,36.

– Sista försöket var jädrigt nära. Det var grymt synd, hade jag bara fått över hälarna så hade jag fixat det.

– Jag har gjort flera tävlingar på 2,33 och så på slutet, men jag har inte fått den där riktiga pangträffen än. Det var nära på 2,36 i dag.

Bäst i Sverige

Linus Thörnblad visade också att han tagit över rollen som Sveriges bäste herrhöjdhoppare från Stefan Holm. Thörnblad har besegrat Holm många gånger i år och har plusstatistik på OS-mästaren. Tronskiftet är ett faktum, även om Thörnblad kan räkna med att Holm blir en tuff konkurrent även nästa säsong.

– Det är oerhört smickrande att vara bäst i Sverige också. Det är nog 8–5 eller nåt sånt till mig mot honom i år.

GP-tävlingen i Shanghai den 23 september återstår innan Linus Thörnblad kan summera säsongen. En säsong som fört den blott 21-årige Lundapågen till världstoppen.

– Det var ju synd att jag missade medalj i EM, men jag tog revansch i dag. Nu var det lilla VM kan man säga.

Mycket att förbättra

Efter segern gav Thörnblad sin tränare Stanislaw Szczyrba en jättekram. Det är med hjälp av honom som Thörnblad gradvis ändrat sin ansatslöpning, som under året blivit betydligt vidare.

– ”Stanley” har lagt en väldigt stor grund till mina framgångar, sade Thörnblad.

– Och jag har väldigt mycket att förbättra.

Och karriären är ännu i sin linda för Sveriges nye höjdkung.

Anna Söderberg svarade också för en meriterande insats på söndagen. Hon kom på tredje plats i diskus med 61,50 och hade bara den suveräna tyska EM-ettan Franka Dietzsch (64,73) och rumänska EM-tvåan Nicoleta Grasu (62,32) framför sig.

Susanna Kallur kopierade tiden från guldloppet i EM på 100 m häck, 12,59, men i den tuffa konkurrensen fick hon nu nöja sig med fjärde plats. Världsettan Michelle Perry, USA, vann på 12,52.

Peter Wikström/TT