Kajsa förföljdes av rysk man

Bergqvist om dramat i Moskva: Jag vet hur det känns för Sanna Kallur

SPORTBLADET

MONACO

Det är inte bara Susanna Kallur som förföljts av fanatiska beundrare.

Kajsa Bergqvist avslöjar nu hur en rysk man förföljde henne under en tävlingshelg i Moskva.

- Jag vet hur det känns att ha någon fullkomligt främmande människa efter dig. Det är fruktansvärt obehagligt, säger Kajsa.

Foto: Jimmy Wixtröm
Utsatt för stalker Kajsa Bergqvist vet vad friidrottskollegan Susanna Kallur går igenom. I Moskva jagades Kajsa av en okänd beundare. "Fruktansvärt obehagligt", säger höjdhopperskan.

I dag är mannen i Moskva bara ett obehagligt minne, som dyker upp då och då.

Kajsa känner sig trygg i Monaco, men inte för att det finns fler poliser per invånare än någon annanstans i världen.

- Nej, men här är det knappt någon som känner igen mig, säger hon.

Det är en strålande novemberdag vid Medelhavet. Det finns inte ett moln på himlen och temperaturen är svenskt sommarsvala 20 grader.

Kajsa har klätt upp sig inför söndagskvällens stora World Athletics gala, friidrottens stora avslutningsfest där säsongens största namn ska tävla om titlar som "Årets friidrottare" och "Årets prestation".

Kajsa var den enda svensk som var nominerad, efter en säsong där hon satte nytt världsrekord inomhus med 2,08.

Det är fest och glamour och långt från det växande problem som smittat av sig även på den kvinnliga friidrotten.

Fanatiska fans och förföljare.

"Vågade inte öppna"

Nu senast har det drabbat Susanna Kallur. En 26-årig fransman sitter åtalad i Falun för att ha misshandlat en vaktmästare som försökte stoppa honom i jakten på Sanna.

Kajsa råkade ut för sin mest närgångna beundrare när hon åkte till Moskva för att tävla i Moscow Challenge 2003.

- Plötsligt ringde det på telefonen på hotellrummet och en för mig helt okänd rysk man sa: "Äntligen har du kommit hit, så nu kan vi gifta oss", berättar Kajsa.

- Jag la bara på luren, men då ringde det direkt igen. Det var samma kille. Så höll det på. Jag försökte ringa ner till receptionen och be dem blockera alla inkommande samtal, men så fort jag la på luren ringde han igen.

- En halvtimme senare stod han utanför mitt hotellrum och bankade på dörren. Men jag vågade inte öppna. Jag låtsades som om jag inte var där.

Resten av helgen i Moskva gick Kajsa aldrig ut ensam.

-Nej, jag sa till min manager Daniel Wessfeldt att han var tvungen att följa mig vart jag än gick. Det kändes väldigt otryggt. Men jag spärrade telefonen och sedan hörde jag inte av honom något mer.

Fick stänga sin gästbok

Finns det andra som varit lika fanatiska?

- Ja, men aldrig på ett så handgripligt sätt. Men jag har fått en hel del brev som varit obehagliga. Brev där man märkt att man hamnat i någons huvud, där den personen känner att man känner varandra och har en nära relation. Trots att jag aldrig träffat personen i fråga.

- Det är superläskiga situationer ibland.

Kajsa tvingades också stänga ner gästboken på sin hemsida, efter flera trakasserande inlägg.

Det är ett växande problem och en del av kändisskapets avigsidor. Men Kajsa låter inte det påverka henne.

"Finns en del kvar"

Det är full satsning mot nästa säsong och en ny jakt på bulgariskan Stefka Kostadinovas världsrekord 2,09, som fyller 20 år 2007.

- Det börjar nästan låta tjatigt nu, men det är ett självklart mål för mig. Jag satte nytt inomhusvärldsrekord i vintras med 2,08 och jag känner att jag fortfarande utvecklas. Jag vet att jag kan hoppa 2,10 den dag allting stämmer, säger hon.

- Som läget är just nu siktar jag på en full inomhussäsong och händer inget blir första tävlingen i Glasgow den 27 januari, säger Kajsa.

Hon tog fem veckors semester när säsongen var över i höstas, men nu är hon i full gång med grundträningen inför nästa säsong.

- Jag tog det bara lugnt och var två veckor på dyksemester i Indonesien. Men nu handlar det bara om att grundträna inför nästa säsong. Yannick (Tregaro) har precis varit nere i en vecka och jag har tränat hårt, säger Kajsa.

Är du lika hungrig som tidigare?

- Ja, det finns ju en del kvar att uträtta. Och förra säsongen var min bästa resultatmässigt. Jag har redan bestämt mig för att fortsätta över OS i Peking 2008. Men det kan bli längre än så om jag får vara frisk.

Idrottare jagade av stalkers växande problem

Mats Wennerholm