”Jag ska rösta i valet i USA”

Susanna Kallur i stor intervju om världsrekord, Leksand och Mora

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

STUTTGART. Först 7,80 i skotska Glasgow, sedan 7,75 i Göteborg.

Det räckte för att förvandla Susanna Kallur till Sveriges hetaste idrottare på bara fyra dagar.

Nu är det dags igen.

I kväll tävlar hon i tyska Stuttgart och jagar Ludmila Engquists världsrekord på 7,69.

– Men stopp där. Det där vill jag inte ens höra, säger Sanna.

Stuttgart påminner om vilken svensk stad som helst denna märkliga vinter.

Det är grått, blåsigt och ett par plusgrader. Och det regnar.

Mitt i detta mörker har Susanna Kallur lyst upp den svenska friidrotten, en ensam solstråle som väckt hoppet om guld i inne-VM i Valencia i mars och OS-guld i Peking.

De flesta verkar vara överens.

Sanna är världens bästa häcklöperska i dag på korta häcken.

Obesegrad sedan VM-finalen i ­Osaka.

Tre raka Golden League-segrar i höstas.

Två raka världstider på 60 häck inomhus.

– Men hallå! Jag tjuvstartade faktiskt i sista utomhustävlingen i Stuttgart, säger Sanna.

Men det kan inte räknas...?

– Det får stå för dig i så fall.

Sådan är hon.

Bestämd.

Att hon är favorit vägrar hon ens att tänka på.

– Det är smickrande att folk tänker så. Men det gäller att göra det exakt rätt dag. Nyckeln är att ta en dag i taget. Om det är träning i morgon, ska jag göra den träningen bra. Och nästa dag. Det farliga är att börja tänka på framtiden och sluta leva i nuet.

Är med i Room Service

Varför gav du och Jenny tränaren Agne Bergvall sparken?

– Nej, nej. Nu tar vi det här från början. Han fick inte sparken. Jag har förklarat det här förr, men låt mig förklara­ det igen. Agne Bergvall bor i Växjö och vi bor i Falun. Det är inte optimalt att ha en tränare på det avståndet som skriver programmet varje dag. Agne har varit jättebra för oss, men med Tobbe (nye tränaren Torbjörn Eriksson) blir det lite mer kvalitetstänk.

Men det är andra tränaren som får gå!

– Nej, första gången var det vi som fick kicken.

Men med friidrottsmått mätt är ni nästan värre än Frölunda på att byta tränare?

– Nej, vadå. Vi har bytt tränare 2004 och i slutet av 2007. Det är väl ingen fara. Och jag är inte rädd för förändringar. Inte ett dugg.

Du har varit ganska hemlighetsfull om ditt privatliv tidigare, men snart får hela svenska folket komma hem till dig i Kanal 5:s Room Service?

– Ja, men då kommer man att få se ett rum. Det var det enda de fick komma in i. Det är ju så programmet är uppbyggt.

Vilket rum var det?

–Arbetsrummet.

Du är ju rätt känd för din egen Room Service, där du aldrig blir nöjd. Du lär ha målat om ett annat rum hemma sju gånger?

– Nej, men tre, fyra kanske. Jag är väl för impulsiv och sticker ner till färghandeln och köper en färg som jag tycker ser bra ut. Sedan smackar jag upp den på väggarna. Men när den torkat ångrar jag mig. Det är ett rum det handlar om och vi får väl se när jag blir nöjd.

Röstar på demokraterna

Över till något annat. Dina lopp varar i knappt åtta sekunder så här under inomhussäsongen. Vad gör du resten av tiden?

– Ja, men Gud! Bara att ta sig till ett lopp tar en dag. Sedan ska man förbereda sig ett dygn. Sedan tar det ett dygn ta sig hem efter loppet. Efter det ska jag packa upp, tvätta och packa ner igen inför nästa tävling. Så det går ganska bra fylla de där andra sekunderna.

Du och Jenny är fortfarande amerikanska medborgare och har rätt att rösta i amerikanska presidentvalet. Förra gången hann ni inte i tid. Ska ni rösta den här gången?

– Ja, om det går att lösa praktiskt. Det är väldig massa administration och byråkrati att tränga igenom där. Det är blanketter som ska fyllas i och besök på ambassaden.

Men vem ska ni i så fall rösta på?

– Det blir den som vinner demokraternas valkampanj. De andra går inte att rösta på.

Ser på Leksands matcher

Varför är hockey mycket roligare än fotboll?

– Jag vet inte. Det är tycke och smak. Smaken är som baken. 

Men du är ju hockeygalen?

– Ja, men tänk bara på var jag bor! Det är lite mer hockey än fotboll i Dalarna om man säger så. Och tänk på min familj. Det är inte direkt några fotbollsspelare.

Men vad tycker folk om dig i Mora, när du är så uttalad leksing?

– Men jag hejar på Mora också. Många tycker jag är knäpp som kan heja på båda, framföra allt i Leksand. Men jag hejar mest på Leksand. Men om Leksand har en tung period, så tycker jag det är rimligt att hålla på Mora i elitserien. Sedan hoppas jag att Leksand går upp i vår.

Hur många gånger har du sett Leksand i vinter?

– Kanske fyra hittills. Det är ju svårare nu då jag själv tävlar. Men till kvalserien kommer jag att vara där och titta.

Vad har du för förklaring till rivstarten på säsongen?

– Jag har tränat lite mer kvalitet den här hösten och vintern och det är nog det som har gjort mig starkare och snabbare. Jag började den här säsongen med samma teknik som jag slutade förra. Och förra hösten

var jag skadad och kunde inte köra häckträning på samma sätt som nu i höst. Det har gjort att jag fått den där riktiga känslan.

Till sist, vad kan vi förvänta oss i Stuttgart i dag?

– Jag tycker inte om den frågan. Jag brukar inte förvänta mig så mycket. Jag går bara dit och har kul och försöker springa så bra som möjligt. Det räcker för mig. Jag bara kör.

FAKTA

SANNA RANKAR VÄRLDENS FEM BÄSTA INFÖR OS I PEKING

1. Carolina Klüft, Christian Olsson och Stefan Holm

Jag kan inte skilja dem åt. Alla är olympiska mästare och alla åker till Peking för att försvara sina guld. Alla har förutsättningar att vara i grym form. Carro har ju varit helt outstanding i sjukamp i modern tid. En enda har varit bättre och det var svinlänge sedan.

4. Jelena Isinbajeva, stavhopp

För att hon får aldrig får stryk. Hon är helt ­överlägsen i sin gren.

5. Asafa Powell, 100 meter

Misslyckades i Osaka, men han har kanske lärt sig nu. Han kommer att vara mer taggad än ­någonsin och jag måste ju ta med någon av ­Formel 1-kungarna.

Sanna Kallur

Ålder: 26. Längd/vikt: 169 cm/61 kilo. Klubb: Falu IK. Familj: Sambo med Klas Aspling, grafisk formgivare. Bor: Radhus i Falun. Gren: 100 och 60 häck. Personbästa 100 häck: 12,49. Personbästa 60 häck: 7,75. Världsranking: 2. Tränare: Torbjörn Eriksson och Karin Torneklint. Hemsida: www.sannakallur.se