”Har känt tomhet”

Tappade suget – nu satsar Klüft på andra grenar

Foto: ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

KARLSRUHE. När ryskan Tatjana Lebedeva fick höra att Carolina Klüft skulle satsa på längd så sa hon direkt:

– Då måste hon ändra sin teknik. Fortsätter hon hoppa som hon gör nu, så kommer hon bli skadad.

Och vad hände?

Jo, det sa pang i både på plankan och i ryggen på Carro redan i första tävlingen.

Tatjana Lebedeva är både regerande olympisk mästare och världsmästare i längd.

En av dem Carro måste putta ner från tronen om det ska bli OS-guld även i längdhopp.

Ryskan dömde tidigare i vintras ut Carros längdteknik och menade att den obönhörligt skulle leda till skador.

– Jag mötte Carro i Lausanne och la märke till hennes brutala fotisättning. Fortsätter hon att hoppa så kommer hon för eller senare att skada sig. Det är enorma påfrestningar, berättade ryskan för mig.

I går landade Carro i tyska Karlsruhe för sin andra längdtävling för säsongen.

I premiären i amerikanska Boston landade hon på beskedliga 6.34. En irriterad disk i ryggen sa ifrån och hon tvingades ställa in förra helgens planerade längdtävling i Stuttgart.

Nästan bortglömd

Nu sitter hon i hotellfoajén här i Karlsruhe under en helg som domineras av kvinnliga svenska idrottsstjärnor.

Det är Charlotte Kalla i längdskidor, ACO i skidskytte och Susanna Kallur som jagar världsrekord på 60 häck.

Och Carolina Klüft i en nästan bortglömd comeback.

Tatjana Lebedeva blev sannspådd redan i första tävlingen – 6.34 och skadad direkt. Är du orolig?

– För det första är jag är i n t e skadad. Jag har en disk som krånglar i ryggen. Hade jag varit skadad hade jag inte suttit här nu.

Men vad är det då om det inte är en skada?

– Det är disk i ryggen som jag haft problem med länge. Nu har krånglar den igen och det har bildats lite vätska som trycker på en nerv. Det kom då jag hoppade längd i Boston, men det kan lika gärna ha orsakats av flygresan över Atlanten.

Men Lebedeva har sagt att din hoppstil kommer att leda till skador?

– Ja, och hon har rätt till viss del. Jag kommer för långt bak med överkroppen till plankan. Jag har hoppat så tidigare, men nu försöker jag komma i bättre position med överkroppen och få med mig mer fart över plankan och ha den mer rakt under mig. Men det är väldigt svårt att ändra något som är så invant.

Vet du var du ligger på världsbästalistan i längd just nu?

– Nej, och det bryr jag mig inte om för fem öre.

Men du är 61:a?

– Mmm.

Okay, över till något annat?...?du har alltid sagt att den dagen du inte känner någon glädje så lägger du av. Hur nära är den dagen just nu?

– Jag kan försäkra – det är absolut ingen kris (suckar Carro, märkbart irriterad över det återkommande frågan). Jag har känt lite tomhet för mångkampen efter VM och vet inte om suget kommer tillbaka. Därför har jag öppnat en dörr till andra grenar. Men jag har absolut inte tröttnat på friidrotten.

Du fyllde 25 år  förra lördagen och det är ju ingen ålder egentligen. Ändå känner du redan av idrottskarriären och en disk i ryggen krånglar. Är det ett högt pris man får betala?

– Nej, jag tror inte jag är mer skadad än någon annan. Det går upp och ner. Sån är elitidrotten. Den här hösten har jag varit helt frisk och träningen har gått bättre än någonsin förr. Det som märks är att jag inte återhämtar mig lika fort som tidigare. Men jag tror kroppen kommer att hålla längre än det rent mentala. Det är nog där jag kommer att tröttna.

”Det är jag värdelös på”

Är det svårare att träna nu då Patrik lagt av?

– Nej, han har ju varit borta i två års tid och det är bara positivt att han kunnat ta det här beslutet. Det är skönt för honom. Och är han glad och lycklig så är jag glad och lycklig.

Vad visar alla tester just nu. Är du starkare än någonsin?

– Jag gör inte så många tester. Jag har till exempel aldrig maxat i benböj. Jag har persat i frivändning under hösten och även i ryck, men det är jag värdelös på. 

Vad hoppas du på resten av inomhussäsongen?

– Framförallt bättre form och att jag blir bättre i ryggen och kan hoppa riktigt bra. Sedan brukar jag vara mycket mer upp och ner under inomhussäsongen. Längd inne och ute är stor skillnad. Jag har nästan aldrig gjort bra resultat inne, förutom inne-VM i Budapest 2004.

Men där bars du också ut på bår – skadad?

– Ja, men det var för att formen kom för fort. Kroppen höll inte riktigt för det.

Hur långt in i framtiden ser du? Vid OS i London är du bara 29?

– Jag ser absolut inte så långt fram som till London 2012. Jag tar ett år  taget. Hade du frågat mig i Aten 2004, så hade jag inte sett fram så långt som till Peking. Jag är inte en sån person som lägger upp långtidsplaner.

Vilka grenar utanför sjukampsprogrammet kan du tänka dig att prova på i sommar?

– Tresteg och 400 häck är två grenar jag kan tänka mig.

Hon har knappt avlsutat meningen förrän Susanna Kallur kommer instormande genom hotelldörren. Så vi låter det vara bra så.

Efter ett kortare kram­kalas släntrar de bort mot den uppställda buffén för att ladda inför dagens gala i Karlsruhe.

Sanna för ett världsrekord.

Carro för någonting som ingen ännu vet.

Inte ens hon själv.

FAKTA

CAROLINA KLÜFT

Ålder: 25 (fyllde förra lördagen). Längd/vikt: 178 cm/64 kilo. Bor: Villa utanför Karlskrona. Familj: Maken Patrik Klüft. Mästerskapsmedaljer i mångkamp: OS-guld 2004, VM-guld 2003, -05 och -07. EM-guld 2002 och -06. VM-guld inomhus 2004, EM-guld inomhus 2005 och 2007. Mästerskapsmedaljer i längdhopp: EM-brons inomhus 2004. Rekord: Europarekord i sjukamp med 7032 poäng (2007). Juniorvärldsrekord i sjukamp 6532 p (2002). Svenskt juniorrekord i höjd med 1.92 (2002) Aktuell: Återvänder efter ryggont och gör sin andra längdtävling för säsongen i tyska Karlsruhe i eftermiddag.

ARTIKELN HANDLAR OM