I Sannas skugga

Jenny mot OS: Har samma gener

SPORTBLADET

Alla vet vem som är Kallur 1.

Men räkna inte bort Kallur 2.

Hon tror på en strålande sommar.

– Ja, jag har ju samma gener som hon som har världsrekordet. Så förutsättningarna finns, säger Jenny Kallur.

Foto: LOTTE FERNVALL
luftsprint Jenny Kallur hänger i en barr och springer under rehabiliteringsträningen.

Det har mest handlat om Sanna den senaste tiden. Men storasyster (fyra minuter) Jenny siktar också på att vara med i OS-final i Peking.

– Just nu känns det väldigt positivt allting, även om jag fått ställa in inomhussäsongen. Men rehabträningen går bra och jag kör både vattenträning och luftsprint, säger Jenny.

Luftsprint?

– Ja, man hänger i en barr och pinnar på så fort det bara går. Den metoden finns nog bara i Falun.

”Roligaste som hänt”

Tränarbytet från Agne Bergvall till Torbjörn Eriksson har betytt mer för Jenny än för Sanna. Det märks när hon pratar om nyordningen.

– Ja, det känns bra att ha allt på samma plats i Falun. Det känns proffsigt. Det är nog det roligaste som hänt på länge. Och ”Tobbe” har mycket idéer och skriver intressanta träningsprogram.

– Det känns som en nystart.

Jenny var den enda Kallur som var i VM-final i Helsingfors 2005 (sexa till slut). Det var också den säsongen hon satte sitt personbästa med 12.85 och tog EM-silver inomhus på 60 häck bakom Sanna.

– Men de två senaste säsongerna har känts lite förlorade med alla skador. Jag var skadad 2006 och hade ont i ett par slemsäckar i knäveckan.

– Men nu känner jag att jag är på väg att hitta tillbaka.

”Springer som en besatt”

Sanna framgångar har också gett Jenny en skjuts.

– Ja, det är helt fantastisk. Hon springer som en besatt, som hon själv säger.

Nye tränaren Torbjörn Erikssons mål är att få Jenny i OS-form.

– Förhoppningen är att hon ska börja springa i mars. Så hon har tid på sig. Samtidigt måste hon kvala till OS och det skapar lite tidspress. Hon måste ner mot sitt personbästa för att få åka till Peking. Målet är att nå dit.

Tror du att hon kan närma sig Sanna en dag?

– Det är tufft då Sanna springer runt 12.50. Målet för Jenny är att ta sig tillbaka dit hon var 2005. Sedan får vi ta steget därifrån.