SUCCÉCOMEBACKEN

Sdiri spetsades av spjutet – i helgen tog han medalj: ”Jag var inte nervös”

Foto: GMT / AP
Salim Sdiri spetsades av Tero Pitkemäkis spjut på en Golden League-Gala i juli förra året. Nu återvänder han till Rom - ett år efter olyckan,
SPORTBLADET

Spetsad av spjutkastaren Tero Pitkämäkis spjut i somras.

I helgen – sju månader senare – gjorde längdhopparen Salim Sdiri, 29, succécomeback med en silvermedalj i franska mästerskapen.

– Jag är väldigt, väldigt glad, säger han efter 7,98-hoppet i Bordeaux.

Foto: Ap
Salim Sdiri.

Det var i Golden League-galan i Rom den 13 juli som oturen var framme för Salim Sdiri, bronsmedaljör så sent som vid inomhus-EM i Birmingham förra året.

Den franske längdhopparen blev träffad av finske spjutkastaren Tero Pitkämäkis spjut, som borrade sig in i ryggen på Sdiri. Spjutet trängde in sju centimeter och träffade både hans högra njure och levern.

– Jag är bara glad att jag lever, sa Sdiri då.

”Jag är som ett barn”

Men nu, bara sju månader senare, har han inte bara bevisat att han har kommit över sin rädsla. Han har även bevisat att han inte är långt ifrån sin högsta kapacitet i längdhopp.

Vid franska mästerskapen i Bordeaux i helgen hoppade Sdiri 7,98 meter och slutade tvåa, bara två centimeter bakom vinnaren Kafetien Gomis.

– Jag är som ett barn som tävlar för första gången. Jag var inte nervös inför mitt första hopp, men kanske dunkade hjärtat snabbare än vanligt. Det är mer en lättnad att vara här, sa Sdiri efter att ha hoppat 7,81 i kvalet.

27 cm från personligt rekord

I finalen inledde han med två övertramp och kostade på sig att skämta:

– Det var ett tecken på att den riktige Sdiri var tillbaka...

Sedan, i sitt sista hopp, slog han till med 7,98. Med tanke på att hans personliga rekord är 8,25 har Sdiri kommit tillbaka otroligt starkt efter den traumatiska händelsen i Rom.

– Jag ville verkligen hoppa, även om jag inte hade en aning hur långt jag kunde. De senaste åren har jag inte varit mycket bättre än jag är nu, så jag är överraskad, säger han till internationella friidrottsförbundets hemsida efter tävlingen.

Segraren Kafetien Gomis är glad att se Sdiri tillbaka på banan:

– Förra året, när Salim var skadad, tappade jag min rival och vän. Nu är han tillbaka i gammal god form och det är en stor drivkraft för mig.

FAKTA

Sdiris öde – från skadan till comebacken

13 juli: Salim Sdiri träffas av Tero Pitkämäkis spjut i Golden League-galan i Rom. Drömmen om VM i Japan grusas.

14 juli: Sdiri skrivs ut från sjukhuset. Han har haft änglavakt, men frågan är om han någonsin kommer tillbaka till friidrotten.

Slutet av december: Efter att ha fördrivit flera månaders rehabiliteringstid med fiske och andra hobbies börjar Sdiri så smått att hoppa längdhopp igen.

Januari: Sdiri drabbas av ett bakslag då han skadar ett ben i foten. Den mindre skadan förstör viktig träningstid.

17 februari: Efter tre veckors träning gör Sdiri succécomeback och slutar tvåa i franska mästerskapen i Bordeaux.