Världsmästaren hoppar av VM

Stefan Holm om Donald Thomas besked: ”Inte förvånande”

Foto: ap
Världsmästaren i höjdhopp, Donald Thomas, kommer inte till inomhus-VM. Orsak: usel form.
SPORTBLADET

Stefan Holm och Linus Thörnblad slipper ett guldhot i inomhus-VM.

Världsmästaren Donald Thomas hoppar av på grund av usel form.

– Jag är inte förvånad, säger Holm till sportbladet.se.

Donald Thomas – som av Stefan Holms pappa Johnny kallas ”flaxhoppare” – skrällde rejält vid utomhus-VM i Osaka då han slog till med 2,35 och vann guld.

Men vintern har varit mörk för 23-åringen från Bahamas. Han har inte kommit upp i mer än 2,28 som bäst och efter 2,15 i Tammerfors på onsdagskvällen beslutade han att hoppa av inomhus-VM i Valencia 7-9 mars.

Flyger hem till USA

– Jag testade att tejpa vänsterfoten och använde dessutom riktiga höjdhoppsskor för första gången. Det var därför jag inte kände mig bekväm. I stället för Valencia flyger jag hem till USA, tar det lite lugnt och börjar sedan träna för utomhussäsongen, säger Thomas till internationella friidrottsförbundets hemsida.

För svenskhoppet Stefan Holm, som på onsdagen vann höjdhoppsgalan i Weinheim med ett hopp över 2,33, kom inte beskedet om Thomas avhopp som någon överraskning.

”Vet inte varför han tjatade”

– Nej, han hoppade först 2,21 i Scandinavium och sedan 2,28 i Arnstadt och redan då antydde han att han inte skulle hoppa i inomhus-VM. Jag vet inte varför han tjatade om det redan då. Men han hoppade bara 2,15 i Tammerfors i går så jag är inte speciellt förvånad, säger Holm.

– Om han nu har ont någonstans är det ingen idé att riskera något med mindre än ett halvår kvar till OS.

Men Stefan Holm tar inte ut något VM-guld i förskott bara för att Thomas är borta.

– Thomas är väl bara 20:e man på världsbästalistan i år. Rybakov har gjort 2,38, Tereshin 2,36 och Thörnblad 2,35 – så det finns allt att bita i ändå.

FAKTA

Världsårsbästalistan inomhus

Jaroslav Rybakov, Ryssland, 2,38.

Andrej Silnov, Ryssland, 2,37.

Stefan Holm, Sverige, 2,37.

Ivan Ukhov, Ryssland, 2,36.

Andrej Tereshin, Ryssland, 2,36.