Vill kriminalisera dopning

Lewis kräver lagändring

SPORTBLADET

LONDON. Kriminalisera dopningen inom idrotten.

Förslaget kommer från friidrottslegenden Carl Lewis.

Foto: AP
Niofaldige OS-guldmedlajören Carl Lewis vill att dopning ska kriminaliseras. Allt för att rädda friidrottens rykte.

Amerikanen, som tog nio OS-guld under sin makalösa friidrottskarriär, kommer med utspelet inför rättegången mot Trevor Graham – coachen bakom dopade sprinters som Marion Jones, Justin Gatlin och Tim Montgomery.

Inga offer

Carl Lewis har tröttnat på att fuskare framställer sig själva som offer. Britten Dwain Chambers, som efter sin avstängning har sökt både förståelse och förlåtelse, har inte direkt vunnit 46-åringens sympatier.

– Dwain Chambers hade inte talangen. Han var tvungen att dopa sig och fuska. Jag är trött på dessa talanglösa människor som dopar sig och sedan skyller på alla andra. Problemet är att folk väljer att fuska, säger Carl Lewis till BBC.

För att rädda sportens rykte vill Carl Lewis att fuskarna ska dömas av samhället, inte av förbunden. I hans värld är avstängning, böter och indragna mästerskapsmedaljer ett för lindrigt straff.

Alla måste gå samman

I dag är det bara Italien som ser dopning som en rättsstridig handling.

– Om folk vill ha en ren idrott måste regeringar, allmänheten och idrottarna gå samman. Jag skulle ändra lagen. Om du testas positivt, varför kan inte det vara olagligt? Vi måste få folk att berätta sanningen under ed, säger Carl Lewis.

ARTIKELN HANDLAR OM