Olsson på väg tillbaka efter lårskadorna

Kan eventuellt börja tävla redan i juni

SPORTBLADET

Christian Olssons långa väg tillbaka från lårskadorna börjar närma sig sitt slut.

Snart, kanske redan om 5–6 veckor, kan trestegskungen vara tillbak

Foto: AP
I bästa fall kan Christian Olsson vara tillbaka på fridirottsarenorna redan nästa månad.

Till skillnad från de övriga svenska friidrottsstjärnorna har Christian Olsson ännu inte presenterat sin säsongsplanering. Men beskeden från träningspassen är lovande:

– Han är riktigt bra fysiskt sett. Han är väldigt stark och rör sig väldigt bra, säger tränaren Yannick Tregaro till TT.

– Det som han ligger efter med är maxsprint och den tuffaste hoppstyrkan. Och det är ju två rätt viktiga ingredienser...

Olsson är regerande olympisk mästare. Men han fick betala ett högt pris för trestegsguldet i Aten för fyra år sedan. En fotskada han ådrog sig redan i det första finalhoppet gjorde efter säsongen att han tvingades till flera operationer och sammanlagt 21 månaders frånvaro.

Avvaktar debuten

Fotskadan i sin tur bäddade för problemen med baksidan av vänsterlåret som förstörde fjolårssäsongen. Droppen kom när han fick sin tredje muskelbristning på förlägret till friidrotts-VM i Japan.

I oktober opererades Olsson och har sedan dess sakta men säkert arbetat för att bygga upp muskelstyrkan igen.

Yannick Tregaro tror att hans adept skulle kunna gå för fullt redan nu. Men de har ändå avvaktat, för att inte riskera ytterligare ett bakslag.

– Faran för baklårets del är när han kommer i full fart. Jag är övertygad om att skulle han trycka på max skulle ingenting hända. Men vi har ingen brådska.

TT: När ungefär kan första tävlingen bli?

– Det är jättesvårt att säga. Någon gång i juni eller början på juli. På ren känsla känns det som att Europacupen den 21–22 juni (i Istanbul) ligger rätt så bra till som första tävling.

– Men det kan bli lite tidigare, kan bli lite senare också.

Långhoppare

De viktigaste datumen för året är självklart OS-kvalet den 18 och finalen den 21 augusti. Helst vill Tregaro att Olsson ska hinna med minst 4–5 tävlingar innan dess.

– Självklart är OS det stora målet i år, men det är inte det allra viktigaste, det är att få vara skadefri.

– Å andra sidan har Christian ju bevisat många gånger tidigare att det räcker med att han i stort sett tar på sig tävlingsskorna så hoppar han en bit över 17 meter.

Jens Bornemann/TT