”Bladerunner” får tävla i OS

Oscar Pistorius är amputerad under knät

Foto: ANDREAS SOLARO
Oscar Pistorius.
SPORTBLADET

Oscar Pistorius kallas för ”Bladerunner” på grund av sina proteser.

Nu har den 21-årige sydafrikanske friidrottaren vunnit sin första stora seger för i år: han får försöka kvala in till OS.

Den unge sydafrikanen är amputerad under knät på båda benen och springer i stället med två kolfiberproteser. Det är naturligtvis en imponerande bedrift oavsett resultaten. Men när Pistorius började göra bättre tider och ville ställa upp i ”vanliga” tävlingar hamnade saken i ett annat läge.

Överklagade

Frågan är om proteserna ger honom några fördelar jämfört med vanliga ben. ”Ja”, ansåg Internationella friidrottsförbundet (IAAF) efter att ha låtit undersöka saken och förbjöd tidigare i år Pistorius från att ställa upp.

Men han överklagade och på fredagen fick 21-åringen rätt i idrottens skiljedomstol Cas. Enligt domslutet finns inte tillräckliga bevis för att Pistorius tjänar på proteserna.

– Som ni kan tänka er har jag fått hålla tillbaka ett stort leende den senaste halvtimmen, sade Pistorius på en presskonferens när beslutet blivit känt.

”Ont om tid”

– Nu kan jag äntligen säga att sanningen är ute. Jag har fått tillbaka chansen att förverkliga mina OS-drömmar. Om inte 2008 så 2012.

Det är långt från säkert att vi får se sydafrikanen redan i Peking, i alla fall i vanliga OS. För att ta sig dit måste han springa sin specialdistans 400 meter på högst 49,95 – drygt halvsekunden under hans nuvarande personbästa.

– Jag har missat hela den sydafrikanska säsongen, så det är ont om tid, sade Pistorius.

TT