BLADERUNNER

Nu ska han springa i OS – utan ben

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
Oscar Pistorius.
SPORTBLADET

Sydafrikanen Oscar Pistorius, 21, har tvingats amputera båda benen och internationella friidrottsförbundet anklagar honom för fusk.

Men i går fick han rätt i domstol.

Sprintern får tävla i OS i Peking.

Oscar Pistorius var tvungen att amputera båda sina ben när han bara var elva månader gammal, men det har inte hindrat honom från att ha en framgångsrik idrottskarriär.

– Jag är inte handikappad. Jag saknar bara ben, säger sydafrikanen kort.

Som ung spelade han vattenpolo, tennis och rugby (!). 2004 fick han en svår knäskada på rugbyplanen och sadlade då om till löpning.

Mängder med rekord

– Många frågar mig hur det är att sakna ben och jag svarar med att fråga hur det är att ha ben? Jag har ju sett ut så här sedan jag var barn, säger Oscar Pistorius.

Som handikappidrottare har han alla tänkbara rekord på 100, 200 och 400 meter. I?stället för fötter har 21-åringen två kolfiberproteser, som blivit omdiskuterade nu när sydafrikanen bestämt sig för att satsa på ”vanliga tävlingar”. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) gjorde nyligen en utredning och kom fram till att Oscar Pistorius proteser gav honom fördelar på löparbanan.

Därför blev han förbjuden att tävla.

– Jag vill inte ha några fördelar. Skulle det komma fram riktiga bevis är jag beredd att sluta, säger Oscar Pistorius.

– Men några sådana bevis har ingen kunnat komma med, tillägger han.

Sydafrikanen överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol Cas och i går kom beskedet att han är fri att tävla i OS.

– Som ni kan tänka er har jag fått hålla tillbaka ett stort leende den senaste halvtimmen, säger sydafrikanen.

Har inte kvalat till Peking

– Nu kan jag äntligen säga att sanningen är ute. Jag har fått tillbaka chansen att förverkliga mina OS-drömmar. Om inte 2008 så 2012.

Han har som mål att ställa upp på 400 meter i Peking, men ännu har han inte kvalificerat sig dit. Kvaltiden är satt till 45,95 sekunder och Oscar Pistorius personbästa är en halv sekund sämre.

”Det är ont om tid”

– Jag har missat hela den sydafrikanska säsongen, så det är ont om tid, säger 21-åringen om sina chanser.

Oscar Pistorius kallas för ”Bladerunner” och tar han sig till Peking-OS skriver han idrottshistoria. Att kliva in på löparbanan i OS – utan ben – har ingen annan gjort tidigare.