”Kan köra för fullt”

Linus Thörnblad hoppar igen

SPORTBLADET

Linus Thörnblads ljumskskada har läkt.

Och nyss hemkommen från Portugal blickar höjdhopparen framåt mot OS.

– Jag kan köra för fullt nu, säger Thörnblad till TT.

Foto: BILDBYRÅN
Linus Thörnblad.

I mars missade han inomhus-VM i Valencia och fortfarande i april drogs den svenske höjdhopparen med den ljumskskada han drog på sig under SM-tävlingarna i februari.

Tränare Stanislaw Szczyrba varnade för att OS skulle kunna vara i fara, men nu är Thörnblad tillbaka.

I full träning.

– Ja, jag hoppade för fullt i går (läs tisdag) och körde lite sprint och så på kvällen. Och det har inte varit några problem i dag, säger han och berättar att han nyss kommit hem från träningsläger i Portugal.

Senare premiär

– Det har gått framåt hela tiden och där började jag hoppa höjdhopp så smått. Visst blir jag lite sliten, jag är ju inte riktigt van vid rörelserna. Men att vara sliten är inte farligt.

TT: Hur orolig har du varit för skadan?

– Jag har nog varit väldigt lugn och positiv hela tiden och dessutom fått väldigt bra behandling. Och sen har jag varit rätt mentalt förberedd. Man har kunnat använda det man lärt sig, säger han och syftar på fjolårssäsongen då en sjukdom under våren gjorde att hela utomhussäsongen inför VM i Osaka blev lidande.

Premiären för årets utesäsong var till en början satt till MAI-galan i Malmö den 3 juni, men i slutet av april meddelade Thörnblad att han skjuter på säsongsstarten till tävlingarna i spanska Salamanca den 2 juli.

– Men premiären spelar egentligen inte så stor roll, det finns bara ett mål i sommar, säger 23-åringen som hoppas på att toppa formen till OS.

Möblering

Och för att nå dit testar han samma tävlingsmönster utomhus som han gjort under sina framgångsrika innesäsonger.

– Jag har alltid lyckats bäst inne och då har jag haft sex veckor på mig. Det blir samma nu. Jag tänkte att varför inte köra samma upplägg ute som inne?

Linus Thörnblad blir kvar på hemmaplan fram till premiären.

– Det blir träning och möblering av lägenheten som gäller. Jag har just flyttat, berättar han.

Om bitarna faller på plats – både i lägenheten och i höjdhoppet – återstår att se. Klart är i alla fall att Thörnblad redan nu har tankarna i Peking.

– Hoppar man bra kan man gå hur långt som helst. Och håller jag kan jag vara med och slåss om medaljerna.