Kallur osäker inför årsdebuten

Foto: andreas bardell
Susanna Kallur har inte fått någon vidare bra uppladdning inför årets Golden League. Skador har förstört vårsäsongen.
SPORTBLADET

Senast Susanna Kallur sprang på de blå banorna i Berlin stannade klockan på personliga rekordet 12,49.

Men vårens skador gör att hon ligger lågt inför Golden league-premiären:

– 12,76 skulle göra mig överlycklig.

Ni minns väl hur det var i våras? Susanna Kallur satte världsrekord på 60 meter häck och var storfavorit att vinna guld i inomhus-VM i Valencia. Under uppvärmningen inför semifinalen gjorde Kallur enligt egen utsago sitt livs snabbaste start. Då höll inte baksidan av det högra låret och svenskan fick aldrig vinna sitt första VM-guld.

Lårskadan har också stört henne under våren.

– Jag fick en litet bakslag i april. Jag tappade väl ungefär en månads träning, säger ”Sanna” sedan hon räknat uteblivna häckpass på fingrarna.

Hon kommer till Berlin och söndagens Golden league-tävling med bara två riktiga träningspass över häckar i benen.

– Jag känner mig lite ringrostig, jag har varit snabb men det har fungerat dåligt rent tekniskt. Det har varit mentalt jobbigt att inte veta om det fungerar riktigt, förklarar Kallur.

Inga rekordplaner

Senast Susanna Kallur besökte Olympiastadion i Berlin flög hon fram på de blå banorna och fick en gruvlig revansch på VM-ettan Michelle Perry efter sammanstötningen i Osaka. Då var Kallur 18 hundradelar före tvåan Perry i mål, en evighet i sprintsammanhang.

Men Kallur har inga tankar på utmana sitt eget personliga rekord (12,49) eller Ludmila Engquists svenska rekord (12,47) under helgen. Hon jämför hellre sin nuvarande form med fjolårets utomhuspremiär vid Golden league-galan i Oslo.

– Jag sprang på 12,76 vid premiären förra året och det blev det tidsmässigt sämsta loppet på hela året. Men 12,76 nu i Berlin skulle göra mig överlycklig.

Hittills under den korta utomhussäsongen har tolv häcktjejer varit snabbare än 12,76, och då har världsmästarinnan Michelle Perry ännu inte tävlat.

Både Perry och årets världsetta Damu Cherry stannar hemma från Golden league-galan i Berlin. Duon vill koncentrera sig på de amerikanska OS-uttagningarna efter midsommar.

Bra medtävlare

Kallur får ändå möta ett mycket konkurrensdugligt fält med namn som den amerikanska inomhusvärldsmästaren Lolo Jones och årets världstvåa Delloreen Ennis-London från Jamaica. Kallur erkänner utan omsvep att hon själv är en bit från toppform och att världens övriga häcktjejer redan radat upp snabba tider.

– Jag kan ju inte ge upp i förväg, men visst kommer att bli svårt i Berlin, säger Kallur.

Därför tänker hon inte särskilt mycket på bonusen på sex miljoner kronor som blir belöningen för den som vinner samtliga Golden league-tävlingar i år.

Men Kallurs huvudfokus för 2008 ligger inte på Golden league och pengar, det ligger på OS och ära.

I augusti ska formen vara på topp och i Peking lär Kallur inte vara ”överlycklig” för 12,76 längre.

FAKTA

Så här tävlar Sanna Kallur fram till OS

1 juni: Golden League, Berlin.

6 juni: Golden League, Oslo.

21–22 juni: Europacupen, Istanbul.

11 juli: Golden League, Rom.

18 juli: Golden League, Paris.

22 juli: DN-galan, Stockholm.

1–3 augusti: SM, Västerås.

Källa: Dalarnas Tidningar.

Golden league -08

Prissumma: De som vinner alla sex tävlingarna får dela på en miljon dollar (knappt sex miljoner kronor). Om ingen vinner i alla sex tävlingarna får de som vunnit fem av sex segrar dela på en halv miljon dollar (strax under tre miljoner kronor).

Grenarna: Kvinnor: 200 m, 800 m, 100 m häck, höjd. Män: 100 m, 400 m, 1 500 m, 400 m häck, längd, spjut.

Tävlingar: Berlin 1 juni, Oslo 6 juni, Rom 11 juli, Paris 18 juli, Zürich 29 augusti, Bryssel 5 september.

Källa: TT

TT

ARTIKELN HANDLAR OM