Engdahl upprörd på ändrade regler

Aktuellt med bojkott av tävlingar

SPORTBLADET

Ett världsrekord nästa år i Europacupen i friidrott behöver inte innebära vunnen tävling.

De nya regeländringarna får svenske förbundskaptenen Thomas Engdahl att tänka på första april

– Visst kommer det att pratas om bojkott, säger han till TT.

Friidrotten ska bli mer attraktiv som tv-sport. Därför har Europeiska friidrottsförbundet beslutat att genomföra en rad regeländringar till nästa år. Bland annat räknas bara det sista hoppet eller kastet efter ett antal utslagningsomgångar. Ett världsrekord behöver därmed inte innebära en vunnen tävling.

Thomas Engdahl gillar inte åt vilket håll friidrotten är på väg.

– Ändringarna ska visst göra sporten enklare att förstå. Men det blir ju snarare tvärtom. Hur skulle det se ut att plocka bort Stefan Holm om han klarar 2,34 i sitt sjunde hopp, då får han inga fler försök, säger han om att antalet hopp ska maximeras.

– Det känns som om det kommer att bli rörigt exempelvis vid 100-metersloppen som kommer att springas i två heat. När bästa tid gäller blir det knappast publikvänligt.

Engdahl tror att en naturlig reaktion kan bli bojkott.

– Det är konstigt att förbundets styrelse inte hör efter mer med de aktiva vad de tycker och tänker. Länder som inte bara har Europacupen som landskamptillfälle kommer ju inte kunna skicka en aktiv som är elfte- eller tolfteman i sin gren. Då är tävlingen över ganska snabbt. Och ska man dessutom stryka löpare som inte håller en viss tid tror jag bara att folk blir upprörda.

– Bra friidrott är när de bästa är med, annars kan den bli rätt död. Hade det här beskedet kommit den första april hade jag nog inte trott på det.

TT