Skandaltävlingar i Istanbul

”Ungdomstävlingarna i Sverige håller högre klass”

Foto: OSMAN ORSAL
Tomt på läktaren och uselt arrangemang.
SPORTBLADET

Ingen resultatredovisning, funktionärer som inte kunde reglerna och hopp som utan anledning ogiltigförklarades.

Europacupen i Istanbul blev en riktig pajas-tävling.

– Skandal. Ungdomstävlingarna i Sverige håller högre klass, dundrade svenske förbundskaptenen Thomas Engdahl till TT.

Istanbul bjöd friidrottarna på 30-gradig värme och mäktiga Atatürk-stadion för drygt 80 000 åskådare. Men nedanför himlen och innanför de väldiga läktarsektionerna fick friidrotten ett nytt ansikte på lördagen.

Ansiktet av en clown.

– Under alla mina år i sporten har jag aldrig varit med om något liknande, sade Engdahl, som bland annat – med betoning på bland annat – fick se Carolina Klüfts tredjehopp i tresteg ogiltigförklaras.

– Va? Jag fattar ingenting. Jag hoppade ju 13,97. Möjligen att jag släpade i med ena fingret lite innan, sade Klüft helt oförstående.

Flera stavfel

Strax innan skulle Hanna-Mia Persson inleda stavtävlingen på 4,02. Trodde hon.

– Men arrangörerna satte upp ribban på 3,92. När de sedan hade upptäckt det tvingades jag att hoppa om.

Inte nog med det:

– Arrangörerna kunde inte reglerna och tvingade oss att hoppa med nummerlappen där fram. Risken blir ju mycket större att man river då, sade Persson, som ändå blev tvåa på nya svenska årsbästahöjden 4,27.

– Föräldrar som är funktionärer i ungdomstävlingar sköter sig bättre än de här. Europeiska förbundet måste kvalitetssäkra innan de bestämmer en plats och även marknadsföra tävlingen så det kommer folk. Jag har inte sett en enda affisch, sade Thomas Engdahl.

Publikintresset var lika uselt – max 500 personer – som arrangemanget.

– Det går ju inte att följa friidrott när det inte finns någon resultatredovisning. Det funkar varken för de aktiva, publiken eller media. Vi ska lämna in våra åsikter efter att tävlingen är slutförd. Så här får det inte gå till.

”Hoppas han sparkas”

Svt:s friidrottskommentator Jonas Karlsson var rasande efter första dagens sändningar.

– Det värsta jag varit med om. Jag hoppas att producenten är sparkad i morgon (söndag). Vi fick inga namn och inga resultat. Kameran följde den som ledde i varje lopp, sade Karlsson.

– De hade lika gärna kunnat sätta en groda i kontrollrummet. Nu är det upp till Albert Svanberg (chef för TV-sporten) att besluta i det här, men jag tycker inte att vi ska behöva betala en krona för den här tävlingen.

Tävlingen slutförs på söndagen.

TT