Wissman helgens hetaste svensk

Tangerade sitt svenska rekord – men i för stark medvind

Foto: Joel Marklund
Johan Wissman.
SPORTBLADET

En nedtränad Johan Wissman var helgens hetaste svensk. Efter lördagens överlägsna seger på 400 meter vann han på söndagen även 200 meter. Helsingborgslöparen sprang in på samma tid som sitt eget svenska rekord, 20,30 – men fick inte jubla mer än i några sekunder. Medvinden var för stark.

– Ändå ruggigt bra och jag har fått svar på de frågor jag ville ha i Turkiet, sade Wissman.

– Jag har hittat flytet igen trots att jag känner mig lite tung i benen. Nu ska det bli kul att möta amerikanerna igen framöver, de borde vara rädda nu.

Marc Schneeberger, Schweiz, sprang i mål som tvåa på 20,47 i ett överlag resultatmässigt svagt lopp. (TT)

VLASIC BÄDDADE FÖR GREEN. När vinden blåste som mest gav kroatiska höjdhoppsstjärnan Blanca Vlasic arrangörerna onda blicken. Svaret blev en vriden höjdhoppsställning och en lyckad tävling för Emma Green, som haft en motig start på säsongen.

Svenskan slutade tvåa på sitt nya årsbästa 1,94.

– Väldigt skönt. Jag hoppade bara 1,89 i Prag och det var ett bakslag, sade Green, som fortfarande har problem med en ömmande hälsena.

– Men det är egentligen inget som stör. Nu hoppas jag att jag kan fortsätta följa min plan och få en OS-biljett av SOK.

Blanca Vlasic då? Jo, hon mosade allt motstånd och vann tävlingen på världsårsbästat 2,06. (TT)

KRONBERG VANN KNAPPT I DEBUTEN. En hälsenebristning har saboterat Robert Kronbergs upplägg under våren. På söndagen gjorde han debut på den korta häcken och vann – enligt honom själv – enkelt med en hundradel.

– Haha, sett till den sjuka medvinden var det ett bra överhastighetspass, sade Kronberg, som klockades på 13,68.

Schweizaren Andreas Kundert blev tvåa på 13,69.

– Nu hoppas jag att SOK har tålamod med min plan, att jag ska ligga på 13,50 någonting när jag kvalar in i mitten av juli. Vi har haft ett snack och ligger jag där någonstans vet jag att jag har möjlighet att sänka mig till 13,35 under OS.

Kronberg kostade även på sig att bjuda på helgens citat efter att våldsamt ha rammat en av häckarna:

– Jag fick häcken i mig, det var medvindens fel. (TT)

BORTGLÖMD VINNARE. Nyrakade Mattias Claesson vann 800 meter. Men för den lilla publikskaran räckte inte 1.51,34 för att autografblocken skulle åka fram på samma sätt som när Carolina Klüft och Stefan Holm slutförde sina tävlingar. Claesson flinade glatt och satte sig bland övriga svenskar i skuggan på läktaren. (TT)

MUSSE HOSTADE UPP SIG. Mustafa Mohamed har fått säsongen störd av skador och förkylningar. När han på söndagen gjorde hinderdebut hade han ingen aning om vad han kunde förvänta sig av sig själv. ”Musse” slutade tvåa på 3 000 meter hinder med 8.05,80.

– Jag missade två hinderlopp när jag var sjuk. Nu tog jag mig i mål i alla fall, trots att det var tungt, sade Mohamed.

– Ser man till tiden ligger jag två sekunder per varv efter mina normala tider. (TT)

VI VAR OCKSÅ TVÅOR. Det var inte bara Emma Green och Mustafa Mohamed som blev svenska tvåor i sina grenar på söndagen. Här är en trio till: Niklas Arrhenius nådde bara 62,87 i släggtävlingen, Magnus Arvidssons längsta spjut fastnade i gräset på 77,54 (åtta meter bakom personbästat) och Helena Engmans 17,39 var över 30 centimeter kortare än hennes rekordstöt i kula. (TT)

VADPROBLEM STÖRDE JENG. Svenske stavstjärnan Alhaji Jeng får fortsätta vänta på att SOK ska ge honom en plats i OS-truppen. Under helgens tävlingar stördes han återigen av en strulande vad.

– I Karlskoga fick jag likadant, det blir liksom som krampkänning. Vi får se vad som händer nu, sade Jeng, som ändå vann stavtävlingen på måttliga 5,62.

– Äh, det var en coachseger, jag visste hur de andra tävlingarna gick så jag stoppade Alhaji när han passerat den som låg tvåa sett till övriga tävlingar, påstod förbundskaptenen Thomas Engdahl. (TT)

ANSTÄLLER PRICKSKYTTAR. Europacupen byter utformning till nästa år. Då blir cupen lag-EM och en rad regeländringar kommer att införas för att göra sporten mer publikvänlig. Stavhopparna kommer bland annat bara att få sju hopp var och det får svenske Alhaji Jeng att se rött – trots arrangörsfiaskot i Istanbul.

– De kan lika gärna fästa sprängdeg på ribban eller dra taggtråd mellan stolparna. I löpningen kan arrangörerna ha prickskyttar som skjuter ner folk som inte springer fort nog, sade Jeng. (TT)