TOG EMOT DOPNING

Häckstjärna indragen i ny skandal – Jamaica skakat av avslöjandet

Sanna Kallurs konkurrent Delloreen Ennis-London är indragen i en dopningsskandal. Den jamaicanska stjärnan ska ha tagit emot två paket med tillväxthormon.
SPORTBLADET

Jamaicas 100-häckstjärna Delloreen Ennis-Londin är indragen i en ny dopningsskandal på väg att nystas upp i USA.

Enligt tidningen Sports Illustrated tog hon emot två sändningar med syntetiskt tillväxthormon mellan juni 2006 och februari 2007.

– Men hon öppnade aldrig paketen, hävdar hennes man och tränare Lincoln London.

Här smiter den jamaicanska stjärnan Delloreen Ennis-London förbi och slår Sanna Kallur på upploppet i VM 2007. Det bronset kan nu tillfalla svenskan.

Nyheten har redan slagit ner som en bomb på Jamaica, där folk fortfarande firar de sex OS-gulden och tre världsrekorden från Peking.

Förutom Delloreen Ennis-London är en annan jamaicansk OS-resenär med i utredningen - 400 häck-löparen Adrian Findlay som var med i Peking som reserv.

Han ska ha fått ett paket med testosteron skickat till sig i North Carolina i USA.

Men det är Ennis-London som är den stora stjärnan.

”Mot blödningar”

Så sent som i tisdags vann hon GP-tävlingen i Lausanne i Schweiz, även om hon slutade som besviken femma i OS-finalen i Peking.

Men hon har ett VM-silver från Helsingfors 2005 och ett VM-brons från Osaka 2007.

Sports Illustrated har inte lyckats nå Ennis-London för en kommentar, men hennes man säger från Texas i USA:

– Hon fick medicinen utskriven mot blödningar i underlivet. Men när paketet kom var hon borta och tävlade och hon öppnade det aldrig.

Enligt Lincoln London hade hon inte beställt det andra paket som kom i februari 2007 och den förpackningen öppnades inte heller.

Den 33-åriga Delloreen Ennis-London reste till Bryssel i går för att vara med i fredagens sista Golden League-tävling för säsongen.

Hon hade fått tillväxthormonet via en kedja kliniker som behandlar åldrande patienter med föryngringskurer bestående av syntetiska tillväxthormoner och testosteron, en mycket populär och men också omdiskuterad behandlingsform i USA.

Enligt Sports Illustrated hade receptet till Delloreen Ennis-London skrivits ut av läkaren Victor Shabanah i Miami.

När tidningen ringde honom sa han:

– Vill ni träffa mig får ni beställa en tid.

Sedan slängde han på luren.

Utlöst krig

Sports Illustrateds avslöjande har redan utlöst ett litet krig med Jamaica, där jamaicanerna hävdar att USA bara är sura för att man blev lurade på alla sprintguld i OS.

När Sportbladet pratade med Jamaicas chefsläkare Herb Elliott i Peking var han redan trött på alla dopningrykten som förekom redan då.

– Alla som anklagar oss för dopning kan fara åt helvete, sa han.

Och påpekade:

– De friidrottare från Jamaica som åkt fast har alla bott och tränat i USA. På Jamaica sysslar vi inte med dopning. Och vi testas mer än några andra.

Både Usain Bolt och Asafa Powell bor och tränar på Jamaica.

FAKTA

SPRINT- UNDRET

Jamaica dominerade sprintgrenarna under OS i Peking i somras. Här är Jamaicas alla sex guld 2008:

100 m (9,69)

Usain Bolt

200 m(19,30)

Usain Bolt

4x100 m(37,10)

Nesta Carter

Michael Frater

Usain Bolt

Asafa Powell

100 m(10,78)

Shelly-Ann Fraser.

200 m(21,74)

Veronica Campbell-Brown.

400 m häck(52,64)

Melaine Walker.

KAN VÄXA SIG LIKA STORT SOM BALCO

BALCO (Bay Area Laboratory Co-operative) grundades 1984 av Victor Conte för att förse amerikanska friidrottare med kosttillskott.

I juni 2003 tipsades amerikanska myndigheter om att BALCO delade ut prestationshöjande preparat till flera amerikanska världsstjärnor inom friidrott.

Efter att myndigheterna spårat ett nytt ämne, en anabol steroid kallad tetrahydrogestrinon (THG), började skandalen rullas fram.

Flera stjärnor hade spår av det prestationshöjande ämnet i kroppen, störst av dem alla var basebollikonen Barry Bonds.

2004 fastnade OS-guldmedaljören och sprintern Tim Montgomery i en kontroll av USADA, amerikanska antidopningsbyrån. Efter överklaganden slutade straffet i två års avstängning och ett fråntagande av flera medaljer. Samtliga preparat hade Montgomery fått från BALCO.

Hösten 2007 erkänner Montgomerys tidigare flickvän Marion Jones (bilden) att hon har varit dopad med BALCO:s steroider. Dessutom hade hon ljugit för utredarna om BALCO-skandalen. Jones tvingades lämna tillbaka fem OS-medaljer från år 2000 och dömdes till fängelse i sex månader.