Usain Bolt knäckte Asafa Powell – igen

SPORTBLADET

Nej, det blev inget nytt världsrekord på 100 m.

Men Usain Bolt visade på nytt att han är kungen av sprintdistanser.

Bolt vann galan i Bryssel på kanontiden 9.77 – trots dåliga förutsättningar vädermässigt.

– Asafa är en riktigt snabb kille. Jag börjar bli van att jaga honom, säger Bolt, som länge låg bakom Asafa Powell, till AP.

Foto: Geert Vanden Wijngaert
Usain Bolt ångar på.

Usain Bolt visade i OS att han är kungen av sprintdistanserna. Jamaicanen putsade sitt eget världsrekord på 100 m – och följde upp med att även radera Michael Johnsons tolv år gamla ”oslagbara” rekord på 200 m.

Men i tisdags visade landsmannen Asafa Powell att han också vill vara med och leka. Powell sprang 9,72 på galan i Lausanne och tangerade därmed Bolts tidigare världsrekord från maj i år.

Inte optimala förutsättningar

Det var upplagt för ett tungviktsmöte i kvällens Golden League-gala i Bryssel, där jamaicanerna startade på bana fyra respektive sex, med Churandy Martina, Nederländska Antillerna, emellan sig.

Men förutsättningarna var inte de bästa – 17 grader i luften, fuktigt och lätt motvind.

Fyra jamaicaner i topp

Powell fick en bra start och ledde loppet – men då vecklade Bolt ut sina jätteben och tog sig ikapp och förbi. I mål var Bolt etta på kanontiden 9,77, sex hundradelar snabbare än Powell.

– Man vet aldrig vem av oss som ska vinna, säger Bolt till TV4.

– Det var första gången den här säsongen som jag var avslappnad. Jag njöt. Men Usain var fantastisk, säger Powell till TV4.

Trea i loppet blev Nesta Carter, en ynka hundradel före landsmannen Michael Frater.

Noterbart: Loppet fyra snabbaste löpare ingick alla i Jamaicas stafettlag som tog guld i OS. Bolt och Powell sprang ärevarvet tillsammans. Loppets ende amerikan, Travis Padgett, slutade femma på tiden 10,15.

ARTIKELN HANDLAR OM