Anna Söderberg klar för GP-final

Efter att marginalerna varit på svenskans sida

SPORTBLADET

I tisdagens GP-gala i Zagreb lyste de blågula friidrottarna med sin frånvaro.

Ensam svensk i den kroatiska huvudstaden var diskuskastaren Anna Söderberg – som efter avslutad tävling blev klar för helgens GP-final.

Anna Söderberg låg inför tisdagens tävlingar fyra i GP-poänglistan. Då de främsta sju är direktkvalificerade till GP-finalen i Stuttgart och då fyra bakom svenskan placerade diskuskastare fanns på plats i Kroatien fanns en liten risk att 35-åringen i sista stund skulle missa starten.

Men 35-åringen hade marginalerna på sin sida.

Kastet 58,26 innebar en niondeplats och inga GP-poäng, men bara tre av de jagande konkurrenterna fick så pass många poäng att de gick om Söderberg i poänglistan.

Söderberg halkade ner till en delad sjundeplats – men ett längre diskuskast än indiskan Harwant Kaur tidigare i år ordnade finalplatsen.

Vann diskustävlingen på tisdagen gjorde kubanskan Yarelis Barrios på 64,98.

Jamaicansk sprintseger

OS-guldmedaljören på 200 meter, jamaicanskan Veronica Campbell-Brown, var storfavorit på 100 meter och vann före amerikanskan Marshevet Hooker. Campbell-Browns segertid blev 11,10.

Även på 110 meter häck fanns en klar favorit i OS-mästaren Dayron Robles. Amerikanen sprang på 13,20 och var 44 hundradelar före tvåan Richard Phillips, Jamaica.

Kallurs konkurrent vann

Dawn Harper, som överraskande tog hem OS-guldet på 100 meter häck sedan favoriter som Susanna Kallur och Lolo Jones (USA) fallit, vann även i Zagreb. Amerikanskan sprang på 12,65 och vann före jamaicanskan Delloreen Ennis-London – som förra veckan tillbakavisade de dopningsanklagelser som dykt upp i samband med att det blivit känt att hon 2006–07 mottagit försändelser av tillväxthormon.

ARTIKELN HANDLAR OM