Målet: VM i Berlin

Sanna Kallur om operationen och framtiden

Foto: SCANPIX
HOPPFULLA Jenny (t v) och Sanna Kallur var optimistiska på dagens presskonferens i Falun.
SPORTBLADET

Operationen i USA blev lyckad.

Nu väntar rehabträning i 6–10 veckor.

Och sen?

– Mitt stora mål är VM i Berlin i augusti nästa år, säger Sanna Kallur, 27.

Systrarna Kallur är på väg tillbaka. Små stålplattor och mer vila ska få karriärerna att ta fart igen.

– Skönt att ha en tidsram för läkningen. Mitt stora mål för nästa säsong är VM i Berlin, säger Susanna vid torsdagens presskonferens i Falun.

Båda systrarna Kallur har under senaste året haft problem med stressfrakturer, Sanna i höger ben, Jenny i vänster. Läkarna har varit lite oense om hur skadorna ska behandlas men i slutet av förra veckan tog de både samma beslut för att komma tillrätta med problemen; det blev operation i New York.

– Det känns skönt att vi nu har en tidsram för läkningen och kan träna tillsammans. Visst påverkade det mitt beslut att Jenny haft sin skada så länge och inte blivit bättre med konservativ behandling. Jag kände symptom förra hösten, men då visade inte röntgenplåtarna något. Sedan dess har jag röntgats sex gånger och det såg bättre ut i juni än det gjorde i september, säger Susanna Kallur.

Olika läkarbesked

Stressfrakturen var ett störande moment för Susanna Kallur under uppladdningen inför OS i Peking. Då visste hon inte hur allvarlig skadan egentligen var.

– Jag hade inte sprungit om jag hade haft misstankar om att benet hade kunnat gå av, men jag fick olika besked av olika läkare. Fast jag ångrar inte OS-satsningen, sade hon.

Båda systrarna opererades av doktor Helfet, specialist på stressfrakturer, i New York förra tisdagen, kom hem till Sverige och Falun under onsdagen. Operationerna var inte komplicerade. Benen skrapades och små stålplattor skruvades fast för att dra ihop frakturerna. Läkningen beräknas ta mellan sex och tio veckor, kryckorna kan kastas inom någon eller några veckor.

Landslagsläkaren Thomas Eriksson ansåg att operation var enda utvägen.

– Det var solklart, enda lösningen. Nu kan de börja rehabträna igen och det är smärtan som sätter gränserna. Alla tidigare operationer som gjorts har lyckats bra och det är viktigt med tanke på den psykologiska delen, sade han.

Fler vilodagar

Anledningen till att skadorna uppkommit är överbelastning, något som inte ska upprepas.

– Vi kommer att köra samma träningsupplägg för båda, säger tränaren Torbjörn Eriksson. Det kommer att bli fler vilodagar inlagda. Som sprinter kan man vila mer än man tror.

Både Sanna och Jenny var märkbart lättade, och Sanna hade säsongens stora mål klart för sig redan nu.

– VM i Berlin givetvis, och Golden league-tävlingarna. Men någon planering för utomhussäsongen har jag inte gjort än, det blir inte förrän i april.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM